Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in Geldrop

Woonhuis

Heuvel 5
5664HJ Geldrop (gemeente Geldrop Mierlo)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1869


Beschrijving van Herenhuis

Geldrop Heuvel 5- 5A inleiding: HUIS uit 1869 in Eclectische stijl met DIENSTWONING uit midden van de negentiende eeuw. Het huis ligt aan drie zijden vrij op het perceel. De voor- of westgevel ligt aan de Heuvel. De zuidgevel staat op de perceelsscheiding, ze grenst aan Heuvel 6. Terugspringend ten opzichte van de voorgevel ligt aan de noordkant van het huis een kleine dienstwoning. omschrijving: De hoofdbouw is een symmetrisch tweelaags, blokvormig huis, vijf travee├źn breed, onder afgeplat schilddak gedekt met leien. De gepleisterde voor- en achtergevel zijn voorzien van een rijke stucdecoratie. Rond de muuropeningen, die afgeronde bovenhoeken hebben, geprofileerde lijsten met een kuifbekroning. De voorgevel heeft gebosseerde hoekpilasters met een risalerende monumentale ingangspartij, waarboven een balkon met in het dak een rondboogvenster. Verder een cordonlijst en een hardstenen basement. De gevels hebben een kroonlijst met fries en mezzaninovensters. De dakkapel in de voorgevel wordt geflankeerd door een segmentboogvormige oplopende kroonlijst. De dubbele voordeur bevat gietijzeren roosters. Het balkon heeft een gietijzeren balustrade. De ramen zijn voorzien van T-vensters. In de bovenlichten zit gekleurd glas-in-lood. Het huis heeft op de begane grond een middengang, met aan weerszijden kamers. Dubbele paneeldeuren geven toegang tot de aan de straat gelegen voorkamers. De vensters hebben aan de binnenkant meerpanelige houten harmonica-luiken. De gang heeft orginele stucplafonds met geprofileerde lijsten en een zwartmarmeren tegelvloer, afgewisseld met kleine wit marmeren vierkanten op de hoeken. Op de verdieping een grote centrale hal, van waaruit de verschillende kamers zijn te bereiken. Bijzonder hier is dat de bouwmuren van deze hal verspringen ten opzichte van de onderliggende gangmuren en niet balkdragend zijn maar bestaan uit lichte bouwmaterialen. Op de open zolder eiken spanten. Voor het huis een frontale hardstenen stoep met een nieuw ijzeren hekwerk voorzien van pijlpunten. De bijbouw uitgevoerd in baksteen heeft een rechthoekige plattegrond, ze bestaat uit een bouwlaag onder zadeldak gedekt met grijze oud-hollandse pannen. De zesruits vensters zijn voorzien van luiken. In de tuin oude moerbeiboom. waardering: Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van representatieve woningen in het bestaande dorpsbeeld; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de villa. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en detaillering, met name door de wijze waarop Eclectische motieven worden gebruikt ter verhoging van de representativiteit. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het ex- en interieur. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515922
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in Geldrop

V/m fabriek A.v.d. Heuvel

Heuvel 7
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
FABRIEKSGEBOUW, z.g.n. 'fabriekshuis' van de voormalige wollenstoffenfabriek A. v.d. Heuvel en Zn.,; in schoon metselwerk opgetrokken, uit 1..

Herenhuis

Hofstraat 4
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: HUIS uit 1868 in Eclectische stijl, gebouwd voor textielfabrikant J.M. Eijcken. Het huis heeft een rechthoekige plattegrond. De ..

Gemeentehuis

Heuvel 1
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: RAADHUIS uit 1870 in Eclectische stijl. Opdrachtgever was burgemeester Wilhelmus Knaapen tevens textielfabrikant. De tekening we..

Herenhuis

Heuvel 19
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: HERENHUIS uit 1903, in Eclectische stijl, gebouwd voor bierbrouwer Jos Bolsius. Aan de Molenstraat stond zijn brouwerij. Bolsius..

V/m fabriek A.v.d. Heuvel (Weverijmuseum Geldrop)

Molenstraat 19
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
FABRIEKSGEBOUW van de voormalige wollenstoffenfabriek A. v.d. Heuvel en Zn.; uit 1863 daterend, in schoon metselwerk opgetrokken pand met ve..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)