Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eben Haezerkerk in Urk

Kerkelijk Gebouw

Wijk 4 101
8321GH Urk
Flevoland

Bouwjaar: 1895
Architect: Van Benthem


Beschrijving van Eben Haezerkerk

Inleiding De KERK van de Vrije Gereformeerde Gemeente is in 1895 gebouwd als Christelijk Gereformeerde kerk. Het eenbeukige, in een sobere, traditionele stijl gebouwde kerkje is van het type zaalkerk en is waarschijnlijk gebouwd naar ontwerp van de bouwkundige Van Benthem. De uitvoerder van de werkzaamheden was de firma Klein (en Buis?). In 1938 is het inwendige van de kerk ingrijpend verbouwd. Hierbij is tevens aan de achterzijde een travee toegevoegd en werd het meubilair van de kerk vervangen. Het exterieur van het torenloze kerkje is voor een belangrijk deel intact gebleven. Omschrijving Het in schone baksteen, vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken kerkje heeft symmetrische gevels en staat onder een met pannen gedekt zadeldak met een bakstenen schoorsteen op het linker dakschild. De voorgevel is een tuitgevel en heeft een middenrisaliet met een vernieuwde dubbele deur onder een rondboog bovenlicht met een niet originele invulling van glas- in-lood. De gemetselde boog is voorzien van een sluitsteen. De diepliggende gietijzeren rondboogvensters aan weerszijden van en boven de deur zijn voorzien van roeden, boogtraceringen en bakstenen onderdorpels. Het gietijzeren roosvenster in de geveltop is eveneens diepliggend. De geveltop heeft een decoratieve, uitgemetselde rand en dekplaten. De zeven (oorspronkelijk zes) travee├źn diepe zijgevels zijn identiek en voorzien van gietijzeren rondboogvensters als die in de voorgevel en staan tussen lisenen met elk een staafanker aan de bovenkant. De gevelrand is uitgemetseld en voorzien van een fries met muizetand. De in 1938 opgetrokken achtergevel heeft een gepleisterde plint en een symmetrische gevelindeling met twee deuren onder drieruits bovenlicht en een hoger in het midden van de gevel geplaatst, rechtgesloten venster. De geveltop bevat twee, eveneens rechtgesloten vensters. Waardering Het kerkgebouw is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de stedenbouwkundige waarde. - Het kerkgebouw heeft cultuurhistorische waarde vanwege de plaats die het inneemt in het geestelijk leven van de Urker bevolking. - Het gebouw is van architectuurhistorisch belang vanwege de voor de bouwtijd karakteristieke vormgeving. - De kerk heeft stedenbouwkundige als een belangrijk, beeldbepalend onderdeel van de straatwand. - De kerk is bovendien van belang vanwege de herkenbaarheid en de mate van gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515909
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Eben Haezerkerk in Urk

Pand onder zadeldak

Wijk 4 99
Urk
PAND onder zadeldak. Voorgevel met houten topgevel beschieting, makelaar en "vienster". Voor- en zijgevel gesausd, geteerde plint. XIX A.

Pand onder zadeldak

Wijk 4 68
Urk
PAND onder zadeldak. Houten puntgevel beschietingen met "viensters" en makelaars aan voor- en achtergevel, die tevens in hun benedenmuren ge..

Pand onder zadeldak tussen bakstenen puntgevels

Wijk 5 11
Urk
PAND onder zadeldak tussen bakstenen puntgevels. Gepleisterde benedenmuren. Vormde oorspronkelijk een geheel met het pand Wijk 5/10.

Pand met gepleisterde gevel en zadeldak

Wijk 5 10
Urk
PAND met gepleisterde muren, gedekt door een zadeldak dat aan de voorzijde eindigt tegen een houten geveltopbeschieting. XIX A. Gebouw van ..

Bakkerij en bakkerswinkel, later schoenmakerij en schoenenwinkel

Wijk 3 28
Urk
Inleiding Twee bij elkaar behorende panden, waarvan het rechter waarschijnlijk omstreeks 1880 werd gebouwd. Het in meer traditionele Urker ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)