Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij op langgerekte plattegrond in 's Gravenhage

Kasteel Buitenplaats

Heliotrooplaan 5
2555MA 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 18e eeuw 1700 18e eeuw


Beschrijving van Boerderij op langgerekte plattegrond

Onderdeel 2A Omschrijving Aan de rand van de aanleg staat een 18de-eeuwse BOERDERIJ op langgerekte plattegrond. De op rechthoekige grondslag opgetrokken witgepleisterde (bakstenen) boerderij met zwarte plint bestaat uit één bouwlaag en een kapverdieping onder een met pannen gedekt zadeldak met topgevels; tegen kopse zijgevel (O) zijn twee aanbouwen onder zadeldakjes met overstek voorzien van geschulpte windveren. Na brand in 1967 is de boerderij sterk gerestaureerd waarbij kap en vensters zijn vernieuwd; inwendig is de scheidingsmuur evenals het niveauverschil van de zoldervloer tussen stal- en woondeel gehandhaafd; in het staldeel worden spanten en balken aan één zijde gedragen door een rij standvinken die in de lengte van de boerderij over verschillende vloerniveau's doorlopen. Regelmatig ingedeelde voorgevel. Waardering BOERDERIJ, deeluitmakend van een ensemble van boerderij met schuur en tuinmuur, behorende tot de voormalige historische buitenplaats Meer en Bos van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de bouwmassa en vorm; - als laatste bebouwde onderdelen van de voormalige buitenplaats Meer en Bos; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515714
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij op langgerekte plattegrond in 's Gravenhage

Meer en Bos: historische tuin- en parkaanleg

Heliotrooplaan 5
's Gravenhage
Onderdeel 1 Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de voormalige buitenplaats Meer en Bos. De in structuur gaaf bewaa..

Meer en Bos: vrijstaande bakstenen schuur

Heliotrooplaan 5
's Gravenhage
Onderdeel 2B Omschrijving Haaks op de boerderij staat een vrijstaande bakstenen SCHUUR met donkere plint op rechthoekige grondslag van é..

Meer en Bos: restant van tuinmuur

Heliotrooplaan 5
's Gravenhage
Onderdeel 2C Omschrijving Tegenover de boerderij staat een restant van een 19de-eeuwse TUINMUUR op halfronde grondslag met vrij zware steu..

Linkerhelft van dubbele vrijstaande villa in cottagestijl

Duinlaan 149
's Gravenhage
Inleiding Linkerhelft van dubbele vrijstaande villa uit 1920-1923, behorend tot het villapark Meer en Bosch en gebouwd in opdracht van het..

't Honk

Meer en Boslaan 102
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1920-1923, genaamd 't Honk en behorend tot het villapark Meer en Bosch, gebouwd in opdracht van het Bouwbu..

Kaart & Routeplanner