Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Slot Haamstede: brug met poort in Ouwerkerk

Kasteel Buitenplaats

Ring 2
4305AE Ouwerkerk (gemeente Schouwen Duiveland)
Zeeland

Bouwjaar: eerste kwart 17e eeuw (oorsprong)


Beschrijving van Slot Haamstede: brug met poort

Omschrijving onderdeel 5: BRUG met POORT, in oorsprong XVIIa, in 1880 en ongeveer 1965 ingrijpend gerestaureerd, c.q. opnieuw opgetrokken; bakstenen brug met ijzeren leuningen staande op natuurstenen afdekplaten; vier exact halfronde bogen, waartussen fraaie Y-vormige ankers. Aan het einde (eilandzijde) van de brug de min of meer vierkante bakstenen poortmuur met kantelen; daarin de ronde poortdoorgang, die omlijst is met een band van afwisselend hardsteen en zandsteen; daarnaast pilasters in dezelfde steensoorten, aan de bovenzijde verbonden door een zandstenen kroonlijst; hierop een polychrome wapensteen met aan weerszijden cartouches met zwaarden; boven de pilasters bolvormige bekroningen in hoogreliëf; nieuwe houten poortdeuren in Renaissancestijl, bovenzijde ajour. Waardering BRUG en POORT van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de bijzondere architectuur - als functioneel en historisch onderdeel van het kasteelcomplex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515620
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Monumenten in de buurt van Slot Haamstede: brug met poort in Ouwerkerk

Slot Haamstede: kasteel

Ring 2
Ouwerkerk (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 1: KASTEEL, baksteen, in oorsprong 13e eeuws; na brand van 1525 herbouwd in XVIIa met latere uitbreidingen, XVIId en ..

Slot Haamstede: parkaanleg bestaande uit kasteeleiland, voorplein, eikenlaan, wandelbos en ezelwei

Ring 2
Ouwerkerk (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, bestaande uit a. kasteeleiland, b. voorplein, c. eikenlaan, d. wandelbos, e. ezelwei. ad.a.: het..

Slot Haamstede: ruïne en keermuur

Ring 2
Ouwerkerk (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 3 RUÏNE en KEERMUUR, XIII en later; op het kasteeleiland liggen in de NW-hoek gerestaureerde bakstenen restanten (a..

Slot Haamstede: koetshuis

Ring 2
Ouwerkerk (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 4: KOETSHUIS, XXa; bakstenen, aan drie zijden vrijstaand gebouw op rechthoekige grondslag; het gebouw is het zuideli..

Slot Haamstede: inrij en keermuur

Ring 2
Ouwerkerk (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 6: INRIJHEK en MUUR, XVIII; imposant inrijhek in de muur, die het voorplein afscheidt van de Ring, de brede dorpsstr..

Kaart & Routeplanner