Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rensumaborg 1 Rensumaborg, huis in Uithuizermeeden

Kasteel Buitenplaats

Rensumalaan 3
9982BH Uithuizermeeden (gemeente Eemsmond)
Groningen

Bouwjaar: 1623 (eerste vermelding) 1700 (verb.) 1758 (renov.) 1850-1875 (verb.) 1974-'77 (rest.)
Architect: P.L. de Vrieze (1977) Vrieze 1977 P.L. de Vrieze (1977)


Beschrijving van Rensumaborg 1 Rensumaborg, huis

Omschrijving onderdeel 1: HUIS, 1700; gedeeltelijk onderkelderd gepleisterd huis op rechthoekige plattegrond; één bouwlaag onder omgaand schilddak met vier hoekschoorstenen met borden en blauwe verglaasde pannen; voorgevel met omlijste deur in het midden en aan weerszijden ervan telkens vier smalle 6-lichts empirevensters; boven de voordeur een gepleisterde dakkapel met lichtgetoogde openslaande deuren met vierlichtsraam; zadeldakje met gesneden windveren) en balkon op consoles (alles XCIXc); zijgevels blind; symmetrische achtergevel (noordoost) van 7 traveeën met 6-lichtsramen; de middelste 3 ramen tussen pilasters in een uitbouw met plat dak en risalerende kroonlijst, die tot halverwege de dakhoogte reikt; op de hoeken van de kroonlijst twee natuurstenen vazen en een houten opzetstuk in Lodewijk-XV-stijl; opzetstuk met tekst: Aedificata MDCC, Renovata MDCCLVIII. Inwendig o.m.: enkelvoudige balklagen, oorspronkelijke binnenluiken; een van elders afkomstige bedsteewand (XVIIIb). Waardering: HUIS van algemeen belang - vanwege de ouderdom - als centrum van de historische buitenplaats - vanwege de verzorgde harmonische architectuur - vanwege de aanwezigheid van enkele oorspronkelijke interieuronderdelen (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515613
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Voorzijde van de Rensumaborg

De Rensumaborg is een borg in Uithuizermeeden. Het bouwwerk wordt voor het eerst rond 1500 genoemd. In 1695 kwam de borg in het bezit van de familie Alberda van Menkema doordat Menno Alberda deze kocht. In 1710 werd de borg verbouwd en kreeg het zijn huidige uiterlijk.

Na economische tegenspoed werd de borg in 1829 geveild en verloor het zijn functie als woonhuis. Lange tijd heeft de borg gediend als tuinbouwschool. In 1996 is de borg gekocht door de Rensuma Boon Stichting en is het landgoed in oude staat hersteld. De borg heeft een 17e-, 18e- en 19e-eeuws interieur.

De borg is niet te bezichtigen, maar het terrein is wel toegankelijk voor publiek.


Monumenten in de buurt van Rensumaborg 1 Rensumaborg, huis in Uithuizermeeden

Rensumaborg 3 Rensumaborg, schathuis

Rensumalaan 3
Uithuizermeeden (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving onderdeel 3: BOUWHUIS, XVIII of ouder; gepleisterd gebouw op langgerekte rechthoekige plattegrond; één bouwlaag onder schi..

Rensumaborg 3 Rensumaborg, brug en hek

Rensumalaan 3
Uithuizermeeden (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving onderdeel 4: BRUG en HEK; in oorsprong XVIII; in XXc-d vernieuwd, resp. gerestaureerd; bakstenen brug met één lage boog, w..

Rensumaborg 2 Rensumaborg, park

Rensumalaan 3
Uithuizermeeden (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, qua structuur XVIII of ouder; bestaande uit a. oprijlaan, b. huiseiland en c. overig terrein. ad a: ..

Pand met twee woningen onder zadeldak tussen topgevel

Torenstraat 76
Uithuizermeeden (Gemeente Eemsmond)
Landelijk pand bevattend twee woningen onder zadeldak tussen topgevels. Zesruitsvensters.

Pand onder schilddak

Torenstraat 72
Uithuizermeeden (Gemeente Eemsmond)
Landelijk pand onder schilddak.

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)