Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkelwoning Voorm. winkelwoning in ambachtelijk-traditionele stijl met eclectische elementen in Uithuizen

Woonhuis

Hoofdstraat-West 69
9981AB Uithuizen (gemeente Eemsmond)
Groningen

Bouwjaar: 1893


Beschrijving van Winkelwoning Voorm. winkelwoning in ambachtelijk-traditionele stijl met eclectische elementen

Inleiding Voormalige WINKELWONING, met in de winkelpui een baksteen met het jaar 1893. De timmerman/aannemer bij de bouw was F.A. Rubertus. Waarschijnlijk is meteen na de Tweede Wereldoorlog het pand als woning in gebruik genomen. Het in Ambachtelijk-traditionele trant opgetrokken pand met Eclectische elementen, ligt ingebouwd tussen twee andere panden, direct aan de Hoofdstraat van Uithuizen. Aan de achterzijde heeft het een kleine tuin, waarin een schuurtje staat onder een samengesteld lessenaarsdak dat buiten de bescherming valt vanwege te weinig kwaliteit. Omschrijving Deels onderkelderde WINKELWONING opgetrokken in roodbruine baksteen op een trasraam van donkere klinkers, dat onder de winkelpui is afgezet met een rand siermetselwerk. Het wolfdak, gedekt met een zwart geglazuurde Friese golfpan, heeft twee gemetselde schoorstenen op de nok, een kroonlijst aan de voorzijde en een mastgoot aan de andere gevels. De voorgevel (zuid) wordt op de begane grond voor de helft in beslag genomen door een winkelpui met omlijsting. De pui bestaat uit een groot T-venster met getoogd bovenlicht met glas-in-lood strips en een getoogde portiek met plafond met pleisterdecoraties, met daarin aan weerszijden een H-venster en een deur (niet origineel), alle met getoogd bovenlicht met glas-in-lood strips. In de portiek een hardstenen stoep en twee bakstenen met in de ene de initialen van de opdrachtgever, Wed. P.K.J. en in de andere het jaartal 1893. Links van de winkelpui twee schuifvenster met bovenlicht met glas-in-lood strips onder een segmentboog met gepleisterde sluitsteen. In de topgevel met vlechtwerk en sierankers, twee getoogde T-vensters onder een rollaag met gepleisterde sluitsteen. De oostgevel is blind en heeft muurankers en gemetselde klossen onder de mastgoot. De noordgevel heeft vier vensters (niet origineel) en in de met vlechtwerk en muurankers uitgeruste topgevel twee zaadvensters onder een rollaag. De westgevel heeft een samengesteld venster (niet origineel). Het INTERIEUR is dusdanig gewijzigd dat het buiten de rijksbescherming valt. Waardering Voormalige winkelwoning van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorisch waarde - als voorbeeld van een dorpswinkel uit het einde van de 19de eeuw - vanwege de sobere, maar verzorgde ambachtelijk-traditionele vormgeving - vanwege de gave winkelpui met eclectische elementen - als herinnering aan de bloeiende middenstand in Uithuizen - vanwege de ligging midden in de Hoofdstraat van Uithuizen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515332
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkelwoning Voorm. winkelwoning in ambachtelijk-traditionele stijl met eclectische elementen in Uithuizen

Rooms-katholieke pastorie met aangebouwde stookhut

Hoofdstraat-West 83
Uithuizen (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving PASTORIE met aangebouwde STOOKHUT. De twee bouwlagen hoge, deels onderkelderde PASTORIE (1864, Neo-Gotische stijl) op rechtho..

Rooms-katholieke pastorie, tuin

Hoofdstraat-West 83
Uithuizen (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving De TUIN (omstreeks 1864, Engelse landschapsstijl) gelegen achter de pastorie is langgerekt van vorm en opgebouwd uit ovale en ..

Liefde De Liefde (van 1963 tot 2002: De Jonge Jan)

Mennonietenkerkstraat 15
Uithuizen (Gemeente Eemsmond)
Molen der Liefde. Achtkante bovenkruier met stelling gebouwd in 1866 ter vervanging van een standaardmolen uit 1621. Korenmolen.

Rouwkapel

Hoofdstraat-West 87
Uithuizen (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving De ROUWKAPEL (1890, Neo-Gotische stijl), op een plattegrond van een halve veelhoek, is opgetrokken in rood-bruine baksteen op ..

Jacobus de Meerderekerk

Hoofdstraat-West 85
Uithuizen (Gemeente Eemsmond)
St. Jacobus, 1860-1861, J. Scheepers. Driebeukige kruisbasiliek in stucadoors-gotische trant met ingebouwd torentje, bekroond door een spits..

Kaart & Routeplanner