Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Baarhuisje in Oosterwijk

Graf Begraafplaats

a.d. Lingedijk/Leerd.Oost
4140AA Oosterwijk (gemeente Leerdam)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1850-1875


Beschrijving van Baarhuisje

Inleiding BAARHUISJE (3) bij het complex van de begraafplaats, gebouwd in het midden van de 19de eeuw in Traditioneel Ambachtelijk stijl. Omschrijving Baarhuisje van één bouwlaag op een rechthoekige plattegrond opgetrokken in wit gepleisterde baksteen met een grijs geschilderde plint. Het zadeldak is gedekt met rode Hollandse pannen, de goot wordt gedragen door klossen. De westelijke langsgevel heeft twee rechtgesloten houten deuren met beslag onder bovenlichten. In de oostelijke langsgevel zijn twee vierruits schuifvensters geplaatst. De kopse gevels, voorzien van een uitkragende daklijst met schouders, zijn blind. Waardering Het baarhuisje is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als onderdeel van een bijzondere begraafplaats met een israëlitisch en een algemeen deel gesitueerd op een voormalig dijksegment. Het pandje is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514994
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Baarhuisje in Oosterwijk

Begraafplaats omgeven door een haag van laurier, gelegen op een langgerekt perceel op de dijk van een wiel buiten de bebouwde kom van Leerdam, oosteli ..

a.d. Lingend./Oosterwijk
Oosterwijk (Gemeente Leerdam)
Inleiding Aan de Lingedijk bij het dorp Oosterwijk ligt de in 1829 aangelegde BEGRAAFPLAATS(1) een complex vormend tesamen met het toegangs..

Toegangshek

a.d.Lingedijk/Leerd.Oost.
Oosterwijk (Gemeente Leerdam)
Inleiding TOEGANGSHEK (2) bij het complex van de begraafplaats. Het hek bestaant uit twee hekpijlers met een hek en is vormgegeven in en g..

Woonhuis van het type villa

Lingedijk 28
Leerdam
Inleiding WOONHUIS van het type villa gebouwd in 1912 in opdracht van de heer J.H.O. Bunge uit Asperen. De villa werd aan de Lingedijk geb..

Hervormde Kerk. Vanwege de daarin aanwezige preekstoel, koperen lezenaar, koperen voorzangerslezenaar, koperen kronen en luidklok

Kerkelaantje 4
Oosterwijk (Gemeente Leerdam)
Herv. Kerk uit 1872. Vanwege de daarin aanwezige preekstoel uit het laatste kwart der 17e eeuw met koperen lezenaar; koperen voorzangerslez..

Boerderij, onder hoog, rieten wolfdak, dat aan de achterzijde een overstek heeft. In de met vlechtingen versierde voorgevel vensters met oude kozijnen ..

Oudendijk 5
Oosterwijk (Gemeente Leerdam)
Boerderij, waarschijnlijk 17e eeuw, onder hoog, rieten wolfdak, dat aan de achterzijde een overstek heeft. In de met vlechtingen versierde ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)