Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafstèle van de familie van Asten in neo-gotische stijl in Helmond

Graf Begraafplaats

Molenstraat 72
5701KH Helmond
Noord Brabant

Bouwjaar: 1886


Beschrijving van Grafstèle van de familie van Asten in neo-gotische stijl

Inleiding GRAFSTèLE uit 1886 van de familie Van Asten in Neo-Gotische stijl. Omschrijving Het graf bestaat uit een hoge sokkel in Neo-Gotische stijl met daarop een sculptuur. Op een getrapt gelede voet verheft zich de sokkel, met overhoeks geplaatste steunen met afzaat. Hierin driepasnissen. In de zijden bevinden zich spitsboognissen met in witte steen tekst en reliëfs. De reliëfs bestaan uit lauwertakken en klimop. De tekst luidt: Rustplaats der familie W. van Asten Diddens. Boven de spitsbogen zwikken en een cordonlijst waarop kantelen. De sculptuur staat op een ingezwenkte sokkel. Het kalkstenen beeld heeft de vorm van een ongevleugelde engel, die iets gedraaid staand een boomstamkruis met beide handen vasthoudt. Het kruis heeft een asymmetrisch opgehangen krans van rozen. In het met kettingen omringde terrein liggen kleine grafstenen, waarvan het oudste is bestemd voor de Weledele Heer Wilh. van Asten 1813-1886. Waardering Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van de katholieke grafcultuur in Zuid-Nederland en als herrinnering aan een der families van de maatschappelijke elite in de negentiende en vroeg twintigste eeuw. Het heeft kunsthistorische waarde vanwege de stijl en de detailllering en is tevens van belang als representatief voorbeeld van de ateliermatige produktie van sculptuur. Het heeft ensemblewaarde als onderdeel van de beide naast elkaar gelegen complexen van de hervormde en katholieke begraafplaats. Het is typologisch zeldzaam, wegens de bijzondere opbouw met verspreide zerken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514934
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grafstèle van de familie van Asten in neo-gotische stijl in Helmond

Poortgebouw, in eclectische stijl gebouwd als monumentale toegang met portiersloge

Molenstraat 72
Helmond
Inleiding POORTGEBOUW, in 1880 in eclectische stijl gebouwd als monumentale toegang met portiersloge. Omschrijving Het poortgebouw heeft..

Calvariegroep

Molenstraat 72
Helmond
Inleiding CALVARIEGROEP, daterend uit ca. 1880 en gelegen op een begroeide hoge kunstmatige heuvel. De heuvel ligt aan het eind van het mid..

Hoge staande grafzerk voor het familiegraf Bogaers

Molenstraat 72
Helmond
Inleiding Hoge staande GRAFZERK voor het familiegraf Bogaers uit de late negentiende eeuw. Het bevindt zich ter rechterzijde van het hoofdp..

Hoge staande grafzerk voor M.W. van Glabbeek

Molenstraat 72
Helmond
Inleiding Hoge staande GRAFZERK voor M.W. van Glabbeek in Neo-Renaissance-stijl uit 1905, gelegen aan het hoofdpad ter linkerzijde. Omsch..

Grafzerk uit 1896 voor J. Raymakers in strenge Neo-Renaissance stijl

Molenstraat 72
Helmond
Inleiding GRAFZERK uit 1896 voor J. Raymakers in strenge Neo-Renaissance stijl. Omschrijving Het grafmonument is opgetrokken in de vorm ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)