Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoge staande grafzerk voor het familiegraf Bogaers in Helmond

Graf Begraafplaats

Molenstraat 72
5701KH Helmond
Noord Brabant

Bouwjaar: 1875-1900


Beschrijving van Hoge staande grafzerk voor het familiegraf Bogaers

Inleiding Hoge staande GRAFZERK voor het familiegraf Bogaers uit de late negentiende eeuw. Het bevindt zich ter rechterzijde van het hoofdpad. Omschrijving Het grafmonument bestaat uit een hoge sokkel, een sculptuur en is afgezet met bewerkte hardstenen paaltjes. De gelede hardstenen sokkel is voorzien van rusticapatronen en eindigt in een bloktandlijst en een kwarthol geprofileerde lijst. Op de sokkel is een Neo-Renaissance plaquette in de vorm van een stuk papier met omgekrulde hoeken geplaatst: rustplaats der familie P.C.M. Bogaers. Op de sokkel staat een kalkstenen sculptuur, bestaande uit een kruis en links hiervan een engel. De engel houdt een lauwerkrans en een banderolle in de hand. Waardering Het grafmonument Bogaers is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van de katholieke grafcultuur in Zuid-Nederland en als herrinering aan een der leden van de maatschappelijke elite in de negentiende en vroeg twintigste eeuw. Het heeft kunsthistorische waarde vanwege de voor een katholieke begraafplaats zeldzame Neo-Renaissance stijl en de detaillering en is tevens van belang als representatief voorbeeld van de ateliermatige produktie van sculptuur. Het heeft ensemblewaarde als onderdeel van de beide naast elkaar gelegen complexen van de hervormde en katholieke begraafplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514924
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hoge staande grafzerk voor het familiegraf Bogaers in Helmond

Poortgebouw, in eclectische stijl gebouwd als monumentale toegang met portiersloge

Molenstraat 72
Helmond
Inleiding POORTGEBOUW, in 1880 in eclectische stijl gebouwd als monumentale toegang met portiersloge. Omschrijving Het poortgebouw heeft..

Calvariegroep

Molenstraat 72
Helmond
Inleiding CALVARIEGROEP, daterend uit ca. 1880 en gelegen op een begroeide hoge kunstmatige heuvel. De heuvel ligt aan het eind van het mid..

Hoge staande grafzerk voor M.W. van Glabbeek

Molenstraat 72
Helmond
Inleiding Hoge staande GRAFZERK voor M.W. van Glabbeek in Neo-Renaissance-stijl uit 1905, gelegen aan het hoofdpad ter linkerzijde. Omsch..

Grafzerk uit 1896 voor J. Raymakers in strenge Neo-Renaissance stijl

Molenstraat 72
Helmond
Inleiding GRAFZERK uit 1896 voor J. Raymakers in strenge Neo-Renaissance stijl. Omschrijving Het grafmonument is opgetrokken in de vorm ..

Grafzerk uit 1887 voor het echtpaar J.A. Raymakers in Neo-Barokke stijl

Molenstraat 72
Helmond
Inleiding GRAFZERK uit 1887 voor het echtpaar J.A. Raymakers in Neo-Barokke stijl. Omschrijving Het hardstenen graf, dat is omringd door..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)