Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heilig Hartbeeld in Beek

Overig

Sint Jansgildestraat 54
7037AX Beek (gemeente Montferland)
Gelderland

Bouwjaar: 1933


Beschrijving van Heilig Hartbeeld

Omschrijving Vrijstaand HEILIG HARTBEELD vervaardigd in 1933 door de GEBR. THISSEN EN ZN/FA JOS, maakt deel uit van het kerkcomplex St. Martinus'. Het natuurstenen beeld is geplaatst op een samengestelde, donkerrode bakstenen sokkel aan de oostzijde van de kerk, aan de westzijde van de St. Jansgildestraat te Beek, in de gemeente Bergh. Het terrein van het kerkcomplex wordt aan de St. Jansgildestraat begrensd door een expresionistisch vormgegeven ijzeren hekwerk, dat het Heilig Hartbeeld als het ware in een plantsoen plaatst. De sokkel bestaat uit in- en uitspringende onderdelen met een geïntegreerde bloemenbak, steeds afgesloten door een rollaag. Het onderstel van de bakstenen sokkel is opgetrokken in halfsteens verband. De bovenzijde is opgetrokken in boven elkaar geplaatste strekse rollagen. Op de sokkel is in natuursteen een staande Christusfiguur geplaatst op een vierkante natuurstenen voet met daarop een halve bol. Aan de oostzijde van het voetstuk bevindt zich de tekst KOMT ALLEN TOT MIJ'. De staande Christusfiguur met baard, halflang haar en gespreide armen is gekleed in een tunica met pallium. Op de borst is in relief het Heilig Hart afgebeeld als een brandend, door een kruisje bekroond hart, als symbool van goddelijke liefde. Waardering HEILIG HARTBEELD vervaardigd in 1933 door de GEBR. THISSEN EN ZN/FA JOS. - Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een vrijstaand natuurstenen Heilig Hartbeeld geplaatst op een samengestelde bakstenen sokkel uitgevoerd in expressieve baksteenstijl. Gelijkenis in stijl vertonen de bakstenen pijlers, als onderdeel van het hekwerk. - Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het kerkcomplex St. Martinus, dat aan de St. Jansgildestraat begrensd wordt door een ijzeren hekwerk met bakstenen pijlers. - Van cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de Heilig Hartdevotie gestimuleerd door de katholieke kerk in Nederland. De Heilig Hartdevotie uitte zich in het plaatsen van een Heilig Hartbeeld in een parochie bij het kerkgebouw in een speciaal daarvoor aangelegd plantsoen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514895
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Heilig Hartbeeld (Beek, Gelderland) kan verwijzen naar:


Disambig-dark.svg
Dit is een doorverwijspagina, bedoeld om de verschillen in betekenis of gebruik van Heilig Hartbeeld (Beek, Gelderland) inzichtelijk te maken.

Op deze pagina staat een uitleg van de verschillende betekenissen van Heilig Hartbeeld (Beek, Gelderland) en verwijzingen daarnaartoe. Bent u hier via een pagina in Wikipedia terechtgekomen? Pas dan de verwijzing naar deze doorverwijspagina aan, zodat toekomstige bezoekers direct op de juiste pagina terechtkomen.


Monumenten in de buurt van Heilig Hartbeeld in Beek

St. Martinus

Sint Jansgildestraat 54
Beek (Gemeente Montferland)
Omschrijving R.K. Kerk St. Martinus. De neogotische kerk van het type hallenkerk met dwarskappen ter plaatse van het transept, bestaat uit ..

Pastorie St. Martinus

Sint Jansgildestraat 56
Beek (Gemeente Montferland)
Omschrijving De PASTORIE 'St Martinus' gebouwd in 1928 naar ontwerp van de architect H.C.M. VAN BEERS is onderdeel van het KERKCOMPLEX St. ..

IJzeren hagelkruis met leliepunten, op een houten staak

Sint Jansgildestraat 32
Beek (Gemeente Montferland)
Achter het pand St. Jansgildestraat 32, een ijzeren hagelkruis met leliepunten, op een houten staak.

Byvanck

Byvank 8
Beek (Gemeente Montferland)
De "Bijvanck". In mooi landgoed gelegen voormalig adellijk huis (XVIII) op L-vormige plattegrond. De twee, door schilddaken gedekte, vleugel..

Boerderij met T-vormige plattegrond. Het woongedeelte draagt een rieten schilddak en heeft vensters met luiken en achtruitsschuiframen; de stal heeft ..

Beekseweg 40
Babberich (Gemeente Zevenaar)
Boerderij uit het midden van de 19e eeuw met T-vormige plattegrond. Het woongedeelte draagt een rieten schilddak en heeft vensters met luike..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)