Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eben Haezer in Abcoude

Gebouw

Gein-Noord 59
1391HW Abcoude (gemeente De Ronde Venen)
Utrecht

Bouwjaar: 1932


Beschrijving van Eben Haezer

Inleiding Het zondagsschoolgebouwtje in Amsterdamse Schooltrant is in 1932 gebouwd. Het was een schenking van de gebroeders Schalij uit Abcoude. Het gebouwtje is gesitueerd buiten Abcoude nabij de Vinkenbuurt aan het riviertje de Gein. Behalve als zondagsschool werd het ook gebruikt bij feestelijke, kerkelijke bijeenkomsten. Tot 1975 is het als zondagsschool in gebruik geweest. Via een betonnen brug met een houten toegangshek betreedt men het terrein waarop het gebouwtje staat. Omschrijving De voormalige ZONDAGSSCHOOL uit 1932 is gelegen aan de voet van de dijkweg aan de noordzijde van het riviertje de Gein. Het heeft een rechthoekig grondplan en bestaat uit één bouwlaag onder een zadeldak met de nok haaks op de weg. Het dak is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. Op de nok is halverwege een houten met zink beklede dakruiter met een zinken spits geplaatst. De gevels zijn opgetrokken in baksteen in halfsteens verband. De zijgevels zijn voorzien van een pilastergeleding. Aan de voorzijde (oostzijde) bevindt zich een lager uitgebouwd ingangsportaal onder een zadeldakje. Dubbele deuren met een verticale vensterstrook geven toegang tot het portaaltje. Boven de deuren is een driehoekig venster geplaatst. De linkerzijgevel van het portaaltje bevat een smal venster. In de top van de voorgevel zijn een gevelsteen met het opschrift "Eben Haezer" en eveneens een driehoekig venster aangebracht. De linkerzijgevel heeft twee grote samengestelde vensters. De achtergevel en de rechterzijgevel zijn blind. Rechtsachter is een kleine aanbouw onder een plat dak met in de voorgevel een deur en een venster. In deze uitbouw bevindt zich een toiletruimte. Het rechthoekige zaaltje van de voormalige zondagsschool kan door middel van een demontabele houten wand in twee ruimtes worden verdeeld. In het midden is een houten balk die bovenaan een tussenschot met een ventilatie-luik erin draagt. Tussen deze balk en de vloer kan de demontabele wand worden geplaatst. Voor en achter bevindt zich in de kap een ijzeren trekstang. De kap is voorzien van een houten beschot met daarboven een kleine vliering. In het portaaltje bevindt zich de gedenksteen, die oorspronkelijk tegen de achterwand van het zaaltje was geplaatst. De tekst luidt "God heeft den blijmoedigen gever lief. Dit gebouw is geschonken door gebroeders Schalij 21 juli 1932". Waardering Het gebouwtje is van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een zondagsschool met detaillering in Amsterdamse Schooltrant, alsmede vanwege de gaafheid van hoofdvorm, interieur en detaillering. Tevens van ensemblewaarde als onderdeel van de bebouwing langs de Gein in de Vinkenbuurt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514638
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Eben Haezer in Abcoude

Hogerlust

Gein-Zuid 37
Abcoude (Gemeente De Ronde Venen)
Herenboerderij Hogerlust, waarvan het vierkante woongedeelte onder tentdak met getoogde dakkapellen is voorzien van getoogde vensters waarin..

Boerderij met dwarsgeplaatst onderkelderd woongedeelte onder schilddak en bedrijfsgedeelte onder rieten dak

Gein-Noord 63
Abcoude (Gemeente De Ronde Venen)
Boerderij met dwarsgeplaatst onderkelderd woongedeelte onder schilddak en bedrijfsgedeelte onder rieten dak (18e eeuws of ouder? Gewijzigd 1..

Boerderij met dwarse vleugel waarin kelder en opkamer tegen het woongedeelte

Gein-Zuid 36
Abcoude (Gemeente De Ronde Venen)
Boerderij met dwarse vleugel waarin kelder en opkamer tegen het woongedeelte; dit laatste en genoemde vleugel onder rieten daken (17e of 18e..

Boerderij met dwarsgeplaatst onderkelderd woongedeelte onder schilddak en bedrijfsgedeelte onder rieten dak

Gein-Noord 64
Abcoude (Gemeente De Ronde Venen)
Boerderij met dwarsgeplaatst onderkelderd woongedeelte onder schilddak en bedrijfsgedeelte onder rieten dak (18e eeuws of ouder ?).

Boerderij onder rieten dak

Gein-Zuid 44
Abcoude (Gemeente De Ronde Venen)
Boerderij onder rieten dak (18e eeuw ? later gewijzigd); rechts van de oprit een huis onder pannendak, met gepleisterde puntgevel (huidig as..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)