Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Welgelegen in Abcoude

Boerderij

Stationsstraat 28
1391GP Abcoude (gemeente De Ronde Venen)
Utrecht

Bouwjaar: 1912


Beschrijving van Welgelegen

Omschrijving Het ZOMERHUIS uit 1912 ligt rechts (westzijde) en ten opzichte van de boerderij naar achteren en is via een gang met deze verbonden. Het zomerhuis bestaat uit één bouwlaag onder een zadeldak, gedekt met gesmoorde kruispannen, met de nok haaks op de weg. De decoratieve windveren met makelaar en ajour gesneden topgevelvulling en gesneden klossen ter ondersteuning van het dakoverstek, zijn in overeenstemming met die van het woonhuis gedetailleerd. In het rechter dakvlak zijn recent (ca. 2000) drie dakkapellen aangebracht naar model van die op het hoofdhuis. De gevels zijn opgetrokken in baksteen in kruisverband en platvol gevoegd. Boven de vensters zijn strekken aangebracht. De voorgevel heeft sierankers. Aan de voorzijde van de gang tussen de boerderij en het zomerhuis is een paneeldeur, die toegang verschaft tot beide panden. De voorgevel bevat twee schuifvensters met drieruits bovenlicht en luiken en een getoogd, gekoppeld draaivenster op de verdieping. Linksonder in de voorgevel bevindt zich de eerste steen met de volgende tekst: "de eerste steen gelegd door Hendrik en Hendricus Schoenmaker oud 5 en 3 jaar den 28 maart 1912". De achtergevel heeft een dubbele deur op de begane grond en een dubbel luik met bovenlicht op de verdieping. De rechterzijgevel heeft een schuifvenster met luiken als in de voorgevel, een getoogd gietijzeren roeden venster, een deur met bovenlicht en drie getoogde gietijzeren roeden vensters. In de linkerzijgevel zijn twee deuren naar de gang tussen de boerderij en het zomerhuis. Het voorste gedeelte van het zomerhuis bevat een woonvertrek met balkenplafond en paneeldeur. In het achterste gedeelte is een grote betegelde schouw. Deze is gemoderniseerd t.b.v. het huidige gebruik als keuken. Hier wordt een systeem van binnenluiken aangetroffen waarbij de luiken verticaal schuiven tussen leggers. De deur in de rechterzijgevel leidt naar de de boenstoep langs de sloot. Waardering Het gebouw is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een zomerhuis, alsmede vanwege de gaafheid van hoofdvorm en detaillering van exterieur en interieur in overeenstemming met die van de naastgelegen boerderij. Voorts is het van ensemblewaarde in samenhang met de boerderij. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514614
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Welgelegen in Abcoude

Welgelegen

Stationsstraat 28
Abcoude (Gemeente De Ronde Venen)
Omschrijving DWARSHUISBOERDERIJ uit 1912, bestaat uit een voorhuis dat ten opzichte van tussenlid en achterhuis schuin is gepositioneerd. H..

Welgelegen

Stationsstraat 28
Abcoude (Gemeente De Ronde Venen)
Omschrijving Aan de weg geplaatst, rechts van de boerderij gelegen gietijzeren TOEGANGSHEK. De aansluitende heg is (ca. 2000) vervangen doo..

H.H. Cosmas en Damianus

Kerkstraat 23
Abcoude (Gemeente De Ronde Venen)
H.H. Cosmas en Damianus. Driebeukige neogotische kruisbasiliek met westtoren en veelhoekige gesloten transeptarmen, 1887-1888 door A.Tepe. R..

Herenhuis, gelegen in de bocht van de stationsstraat, voorheen baanstraat geheten, dateert in zijn huidige vorm uit het laatste kwart van de negentien ..

Stationsstraat 12
Abcoude (Gemeente De Ronde Venen)
Inleiding HERENHUIS, gelegen in de bocht van de Stationsstraat, voorheen Baanstraat geheten, dateert in zijn huidige vorm uit het laatste k..

Pand met gepleisterde gevel met rechte kroonlijst in topgevel eindigend

Kerkplein 3
Abcoude (Gemeente De Ronde Venen)
Pand met gepleisterde gevel met rechte kroonlijst in topgevel eindigend , 17e eeuw.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)