Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Welgelegen in Abcoude

Boerderij

Stationsstraat 28
1391GP Abcoude (gemeente De Ronde Venen)
Utrecht

Bouwjaar: 1912


Beschrijving van Welgelegen

Omschrijving DWARSHUISBOERDERIJ uit 1912, bestaat uit een voorhuis dat ten opzichte van tussenlid en achterhuis schuin is gepositioneerd. Het onderkelderde voorhuis onder een zadeldak gedekt met een aan de straat evenwijdige noklijn is belegd met gesmoorde kruispannen. Het tussenlid (deel uitmakend van het woonhuis) is met het haaks op het voorhuis geplaatste zadeldak, eveneens met kruispannen gedekt, voorzien van een gelijke nokhoogte als het voorhuis, maar met lagere dakvoet. Goten en dakoverstek van het voorhuis worden gedragen door gesneden klossen. De topgevels zijn voorzien van decoratieve windveren met makelaar en ajourgesneden topgevelvulling. In het verlengde van het overhoeks geplaatste bouwdeel ligt het oudere achterhuis onder een lager zadeldak gedekt met blauwe Hollandse pannen. Op de nok staat een houten ontluchtingsopbouw. De gevels zijn opgetrokken in baksteen in kruisverband boven een trasraam van donkere klinkers. Boven de vensters zijn strekken of rollagen aangebracht. De symmetrisch ingedeelde voorgevel (noordzijde) bevat vier schuifvensters met drieruits bovenlicht en luiken boven vier dubbele kelderlichten eveneens voorzien van luiken. De linkerzijgevel (oostzijde) bevat twee kelderlichten met een luik en één venster op de zolderverdieping. De rechterzijgevel (westzijde) heeft twee kelderlichten met een luik en twee getoogde vensters op de zolderverdieping. Het tussenlid heeft een venster in de linkerzijgevel en twee in de rechterzijgevel, voorzien van een drieruits bovenlicht en luiken. Op het rechter dakvlak is een dakkapel geplaatst met twee draaivensters. Het achterhuis is voorzien van halfronde gietijzeren spinnenkoproeden stalvensters. T.b.v. de nieuwe woonfunctie zijn hier enkele nieuwe vensters en een deur geplaatst. De achtergevel heeft in het midden een deur met bovenlicht geflankeerd door een rondboog stalvenster. Erboven is een luik met bovenlicht aangebracht. Geheel rechts en links is een mestdeur. Het achterhuis is recent (ca. 2000) ingericht met een zwembad. In het achterhuis is een waterpomp met gemetselde bak. Het woonhuis met de oorspronkelijke indeling beschikt over balkenplafonds en paneeldeuren. De gang is voorzien van een nieuwe tegelvloer. Enkele van de oude plavuizen zijn herbruikt in een WC boven. De drempels zijn van hardsteen. De kelder heeft een plavuizen vloer en een zoldering van troggewelven op ijzeren balken. Tegen de binnenmuur staan nog de zoutbakken t.b.v. de kaasmakerij. De vensters hebben binnen luiken. De kap op het voorhuis bestaat uit twee Philibertspanten. Waardering De boerderij is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als bijzonder voorbeeld van een dwarshuisboerderij met een geheel onderkelderd voorhuis, alsmede vanwege de gaafheid van hoofdvorm en detaillering en oorspronkelijke interieurelementen. Voorts van grote ensemblewaarde in samenhang met het naastgelegen zomerhuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514613
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Welgelegen in Abcoude

Welgelegen

Stationsstraat 28
Abcoude (Gemeente De Ronde Venen)
Omschrijving Het ZOMERHUIS uit 1912 ligt rechts (westzijde) en ten opzichte van de boerderij naar achteren en is via een gang met deze ver..

Welgelegen

Stationsstraat 28
Abcoude (Gemeente De Ronde Venen)
Omschrijving Aan de weg geplaatst, rechts van de boerderij gelegen gietijzeren TOEGANGSHEK. De aansluitende heg is (ca. 2000) vervangen doo..

H.H. Cosmas en Damianus

Kerkstraat 23
Abcoude (Gemeente De Ronde Venen)
H.H. Cosmas en Damianus. Driebeukige neogotische kruisbasiliek met westtoren en veelhoekige gesloten transeptarmen, 1887-1888 door A.Tepe. R..

Herenhuis, gelegen in de bocht van de stationsstraat, voorheen baanstraat geheten, dateert in zijn huidige vorm uit het laatste kwart van de negentien ..

Stationsstraat 12
Abcoude (Gemeente De Ronde Venen)
Inleiding HERENHUIS, gelegen in de bocht van de Stationsstraat, voorheen Baanstraat geheten, dateert in zijn huidige vorm uit het laatste k..

Pand met gepleisterde gevel met rechte kroonlijst in topgevel eindigend

Kerkplein 3
Abcoude (Gemeente De Ronde Venen)
Pand met gepleisterde gevel met rechte kroonlijst in topgevel eindigend , 17e eeuw.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)