Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schuur in Apeldoorn

Boerderij

Loseweg 192
7315HD Apeldoorn
Gelderland

Bouwjaar: 1880-1900


Beschrijving van Schuur

Inleiding SCHUUR. Het gebouw dateert vermoedelijk uit het laatste kwart van de negentiende eeuw. Omschrijving De overwegend in halfsteens verband gemetselde, baksteen schuur is opgetrokken op rechthoekige grondslag en telt één bouwlaag onder een met grotendeels gesmoorde Hollandse pannen gedekt asymmetrisch zadeldak. Het pand heeft een asymmetrische hoofdvorm, die wordt veroorzaakt door een uitbouw aan de rechter zijde, die - door het ontbreken van bouwsporen - oorspronkelijk lijkt. Het zadeldak is aan de rechter zijde verlengd en opgetild. De gevels hebben een gecementeerde plint. De asymmetrisch ingedeelde VOORGEVEL bevat links dubbele getoogde deeldeuren met daarboven een hooiluik. De deeldeuren worden ontlast door een anderhalf steens segmentboog, het hooiluik door een halfsteens rollaag. Rechts heeft de gevel een later ingehakte - storende -garagedeur. De gevel wordt afgesloten met een eenvoudige windveer. De asymmetrisch ingedeelde LINKER ZIJGEVEL bevat rechts een deur met licht getogen bovendorpel, aan beide zijde geflankeerd door een 7-ruits gietijzeren venster met halfronde beëindiging aan de bovenzijde. Deur en vensters worden ontlast met een halfsteens rollaag. De symmetrisch ingedeelde ACHTERGEVEL bevat op de begane grond een oud en vermoedelijk herplaatst tweelichtvenster met twee 15-ruits draairamen. De luiken van dit venster zijn verwijderd. Waardering Schuur uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, - Van stedebouwkundige waarde vanwege de groepering van dit bijgebouw rond een erf, in combinatie met de bijbehorende woning en smederij. De gebouwen hebben een ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514505
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schuur in Apeldoorn

Smederij

Loseweg 192
Apeldoorn
Inleiding SMEDERIJ. Het gebouw dateert vermoedelijk uit het laatste kwart van de negentiende eeuw. Omschrijving Het in kruisverband geme..

Rechthoekig verdiepingsloos met geknikt wolfdak

Loseweg 192
Apeldoorn
Rechthoekig pand van begane-grond met geknikt wolfdak, dat aan de achterzijde aansluit tegen een gepleisterde puntgevel. Aan de voorzijde ee..

Paleis Het Loo

Koninklijk Park 1
Apeldoorn
Koninklijk Paleis Het Loo. Het in 1685-'86 door Jacob Roman voor Stadhouder Willem III gebouwde en in de daaropvolgende decennia afgewerkte..

Koninklijke Stallen

Koninklijk Park 1
Apeldoorn
Koninklijke Stallen: in 1907-1909 en 1914 gebouwd naar ontwerp van de Rijksbouwmeester C.H. Peters, waarbij op verzoek van Prins Hendrik zov..

Huis op het Loo

Loseweg 168
Apeldoorn
Inleiding Grote vrijstaande VILLA met LABORATORIUM annex GARAGE. Het pand, Huis op het Loo genaamd, is rond 1850 gebouwd in opdracht van ko..

Kaart & Routeplanner