Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sportpark Leeuwarderweg, tribunegebouw in Sneek

Overig

Leeuwarderweg 52
8605AJ Sneek (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 1927
Architect: J. de Kok Kok 1927 J. de Kok


Beschrijving van Sportpark Leeuwarderweg, tribunegebouw

Inleiding Aan de noordzijde van het langgerekte TRIBUNEGEBOUW liggen de kantine, de bestuurs- en kleedkamers met verdieping en, aan de zuidzijde, de (verkorte) tribune, die qua volume en gevelrooilijn alle variëren. Onder de tribunes zijn bergingen gesitueerd. De kleedkamers zijn tegenwoordig in gebruik als opslag. De bestuurskamer had een balkon dat is dicht gezet. De keuken en het bar-gedeelte van de kantine zijn vernieuwd. Omschrijving Het gebouw is volledig uitgevoerd in hout met de kantine onder een schilddak, de bestuurskamer onder een plat dak en de tribune onder een zeer flauw hellend lessenaarsdak, allen met een bitumineuze dakdekking. De wanden zijn samengesteld uit horizontale grenen delen tegen een houtskelet. Het kantinedeel is omgeven door een veranda met borstwering. De kantinewand bestaat volledig uit een pui op een borstwering met dubbele toegangsdeuren centraal in de drie gevelzijden. De pui is aan de noordzijde afgeschuind. Elk pui-segment bestaat uit een groot venster met daarboven twee acht-ruits bovenlichten. Het bestuurs/kleedkamerdeel bestaat uit drie aaneengeschakelde delen, variërend in hoogte en gevelrooilijn. Aan de oostzijde over het gehele gevelvlak meerruits puien en een toegang; de kozijnen op de verdieping zijn geplaatst met het dichtzetten van de balkons. Aan de westzijde over de volle lengte bovenlichten van de voormalige kleedkamers met veel horizontale roeden en een toegangsdeur; op de verdieping drie meerruits vensters. De borstwering van de tribune is jaren geleden verlaagd; de houten banken zijn origineel; de zijwand grenzend aan de bestuurskamer is afgeschuind, dit in verband met de trap naar de verdieping. De westzijde heeft diverse toegangsdeuren en een enkel venster naar de berging onder de tribune. De tribune wordt afgesloten (zuid) door een verhoogd deel, in volume en vorm afgeleid van het bouwdeel aan de andere zijde van de tribune. Aan de structuur van het INTERIEUR is weinig veranderd. Alle onderdelen, vloeren en wanden zijn van hout, met uitzondering van de sanitaire voorzieningen in de voormalige kleedkamers en keuken. Waardering Het tribunegebouw van het Sportpark Leeuwarderweg is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - voor het oeuvre van de architect; - vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp; - vanwege het bijzondere materiaalgebruik; - als essentieel onderdeel van een groter geheel dat van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang is; - vanwege de bouwtechnische en functionele zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514095
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sportpark Leeuwarderweg
Toegangspoort van het sportpark aan de Leeuwarderweg
Toegangspoort van het sportpark aan de Leeuwarderweg
Plaats Sneek, Nederland
Geopend 1928
Architect(en) Jan de Kok
Bespelers LSC 1890
Portaal  Portaalicoon   Sport

Sportpark Leeuwarderweg (bouwjaar 1928) is een sportpark in het noorden van de stad Sneek en een van de rijksmonumenten in de gemeente Sneek.

Historie

Het sportcomplex werd ontworpen door de Sneker gemeentearchitect Jan de Kok. In 1928 werd het officieel in gebruik genomen. Het sportpark is vernoemd naar de naast gelegen doorgaande weg richting Leeuwarden, de Leeuwarderweg. De grond voor het nieuwe sportpark werd indertijd beschikbaar gesteld door het Old Burger Weeshuis uit Sneek. Deze organisatie financierde ook de bouw van de kantine, kleedkamers, directiekamer, tribune enzovoorts. De gebouwen zijn allemaal ontworpen in de stijl van de Amsterdamse School. De tribune van het sportpark aan de Leeuwarderweg is in 1999 voor ongeveer anderhalf miljoen gulden gerestaureerd en werd op 14 september 1999 aangewezen als rijksmonument. Het tribunegebouw is sterk kubistisch van vorm, volgens kenners uniek binnen de Amsterdamse School.[1] Ook de toegangspoort werd aangewezen als een rijksmonument.

Tweede Wereldoorlog

De Duitsers maakten in de oorlogsjaren hardnekkig jacht op alle mannen beneden de leeftijd van 50 jaar. Tijdens een oefenwedstrijd tussen Noord en West hielden de Duitsers een razzia op het Sportpark Leeuwarderweg.[2]

LSC 1890

Sinds de beginjaren van het sportpark maakt voetbalvereniging LSC 1890 gebruik van de velden. Oorspronkelijk maakte de vereniging, een fusieclub van verenigingen Lycurgus en Sparta, gebruik van het voetbalveld waar de huidige Veemarkt staat. Dit veld moest echter wijken voor de dagelijkse veehandel, waardoor in 1928 een verhuizing naar het Sportpark Leeuwarderweg werd gerealiseerd.


Monumenten in de buurt van Sportpark Leeuwarderweg, tribunegebouw in Sneek

Sportpark Leeuwarderweg, toegangspoort

Leeuwarderweg 52
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De TOEGANGSPOORT tot het Sportpark Leeuwarderweg bestaat uit twee gespiegelde KASSAGEBOUWTJES met daartussen een ijzeren poort me..

Herenhuis in eclectische stijl (Het Wijnpaleis)

Jousterkade 4
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding Het in 1864 gebouwde Eclectisch HERENHUIS is een ontwerp van A. Breunissen Troost, een architect die in de tweede helft van de 19..

Pand met zolder- en vlieringverdieping onder zadeldak tegen trapgevel met neg- en strekblokken

Kleinzand 96
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Pand met zolder- en vlieringverdieping onder zadeldak tegen trapgevel met neg- en strekblokken.

Jagershuis of Leeuwarder Veerhuis

2e Oosterkade 44
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
"Jagershuis" of Leeuwarder Veerhuis". Rechthoekig PAND met verdieping en zolderverdieping, onder met pannen gedekt dak, dat aan de westzijde..

Laatste Stuiverbrug

bij Tweede Oosterkade 43-44 Tweede Oosterkade 43-44 2 bij Tweede Oosterkade 43-44
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Nabij het jagershuis een ophaalbrug over de Zwette, genaamd "Laatste Stuiverbrug" en gedateerd 1887.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)