Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dickninge, ijskelder in de Wijk

Tuin Park Landgoed

Schiphorsterweg 42
7957NV de Wijk (gemeente De Wolden)
Drenthe

Bouwjaar: middeleeuwen 1813 (verb. tot ijskelder) 1500 middeleeuwen 1813 (verb. tot ijskelder)


Beschrijving van Dickninge, ijskelder

Omschrijving IJSKELDER behorende tot de historische buitenplaats Dickninge. Omstreeks 1813 tot ijskelder verbouwde middeleeuwse kelder (refter) van het voormalige klooster Dickninge, gelegen direct ten zuiden van de boerderij 'Het Bouwhuis'. Uit gepleisterde baksteen opgetrokken, met aarde bedekte en met bomen beplante kelder met graatgewelven en met oorspronkelijk drie doorgangen naar nevenruimten. In de gedeeltelijk vernieuwde ingangspartij een getoogde houten toegangsdeur. Vloer van groot formaat baksteen in visgraatverband. Waardering IJSKELDER van algemeen belang: - vanwege ouderdom; - vanwege de oorspronkelijke relatie met het middeleeuwse klooster Dickninge; - vanwege de historisch-functionele relatie met de vroeg-19de-eeuwse buitenplaats Dickninge; - als vroeg-19de-eeuws voorbeeld van hergebruik; - vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513973
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Dickninge in de Schiphorst nabij de Wijk anno 2010

Dickninge (ook Dikninge) is een landgoed dat sinds 1998 behoort tot de gemeente De Wolden in de provincie Drenthe (Nederland). Voor de gemeentelijke herindeling behoorde het tot de gemeente de Wijk. Het landgoed is gelegen ten zuidwesten van de Wijk en strekt zich uit tot aan de Reest; dit is tevens de provinciegrens met Overijssel. Het landgoed is circa 75 hectare groot. Op het landgoed staat "Huize Dickninge", een statig landhuis met een gracht omgeven. Het landgoed rondom Huize Dickninge is ingericht in Engelse landschapsstijl.

Geschiedenis

Dickninge getekend door Cornelis Pronk in 1732, links het rentmeestershuis en rechts de (resten van) de kerk

In de middeleeuwen heeft op deze plek het aan Maria gewijde benedictijner klooster Dikninge gestaan.[1] Het klooster was een voortzetting van de benedictijner abdij van Ruinen, die in 1325 verplaatst werd naar Dickninge. Daar was het klooster al vóór 1248 in bezit van een hof.

Tot de 15e eeuw was Dikninge een zogenaamd dubbelklooster, met gescheiden afdelingen voor nonnen en voor monniken. In de 16e eeuw was het een jufferenstift, dat tot 1598 heeft dienstgedaan. Na de hervorming bleef het klooster nog door achtergebleven nonnen bewoond tot 1652, maar raakte al snel na 1598 in verval. In 1645 werd de kerk afgebroken. Op de tekening van Cornelis Pronk (zie afbeelding) uit 1732 is de vervallen kerk nog te zien. Alleen de toren en een rentmeestershuis met bijgebouw bleven bestaan. Het rentmeestershuis is in gebruik geweest bij diverse leden van twee vooraanstaande Drentse families, de families Struuck en Lunsingh. In 1796 kocht Reint Hendrik de Vos van Steenwijk de gebouwen en liet ze afbreken om op die plaats het huidige Huize Dickninge te laten bouwen, dat in 1813 werd voltooid.[2]

Bengelklokje

Na het overlijden van de laatste Lunsingh maakten zijn nazaten, de gebroeders Tonckens, aanspraak op het uit 1555 daterende bengelklokje. Zij kregen gelijk en het klokje werd verplaatst naar het Huis te Westervelde bij Norg. Daar werd het tot in de 20e eeuw gebruikt door de burgemeester van Norg, Eltje Jacob Tonckens, om het personeel te wijzen op de rust- en werktijden.[2][3]

Trivia

  • In 1978 is in een nieuwbouwproject in Norg de straat Dikninge vernoemd naar dit landgoed.
  • Ook de wijk Buitenveldert in Amsterdam kent een straat die Dikninge is genoemd.

Externe links


Monumenten in de buurt van Dickninge, ijskelder in de Wijk

Dickninge, boerderij annex koetshuis (Het Bouwhuis)

Schiphorsterweg 42
de Wijk (Gemeente De Wolden)
Boerderij annex koetshuis behorend tot het huis Dikninge. Fraai bouwwerk van belang uit oogpunt van oudheidkundige en volkskundige waarde.

Dickninge, boerderij annex koetshuis (Het Bouwhuis)

Schiphorsterweg 42
de Wijk (Gemeente De Wolden)
Omschrijving BOERDERIJ ANNEX KOETSHUIS 'HET BOUWHUIS' behorende tot de historische buitenplaats Dickninge. De vroeg-19de-eeuwse boerderij i..

Dickninge, moestuinmuur

Schiphorsterweg 42
de Wijk (Gemeente De Wolden)
Omschrijving MOESTUINMUUR behorende tot de historische buitenplaats Dickninge. Ten noordwesten van de boerderij 'Het Bouwhuis' ligt een rec..

Dickninge, hoofdgebouw

Schiphorsterweg 40
de Wijk (Gemeente De Wolden)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Huis Dickninge). Laat-Empire huis met ingangspartij met zuilenportiek over twee bouwlagen, gebouwd in 1813 in opd..

Dickninge, tuin- en park

Schiphorsterweg 40
de Wijk (Gemeente De Wolden)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Dickninge. De aanleg bestaat uit een binnen- en een buitenpark. ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)