Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Museum Boijmans Van Beuningen: tuinmuur en monument voor G.J. de Jongh in Rotterdam

Overig

Museumpark 18
3015CX Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1928-1935
Architect: L. Bolle, J. Gidding en A. van der Steur

(1 recensie)

Beschrijving van Museum Boijmans Van Beuningen: tuinmuur en monument voor G.J. de Jongh

Inleiding: TUINMUUR en MONUMENT voor G.J. de Jongh, behorend bij de museumtuin van het complex museum Boymans- van Beuningen. Het monument bevindt zich precies in de as van de museumtuin en vormt daarvan de formele afsluiting aan de zuidzijde. Omschrijving: Geheel ommuurd, uit verschillende onderdelen samengesteld, MONUMENT voor G.J. de Jongh, directeur Gemeentewerken van Rotterdam van 1879 tot 1910, deeluitmakend van het museumcomplex. Tussen 1928 en 1935 opgericht naar ontwerp van L. Bolle, J. Gidding en A. van der Steur. Het monument, uitgevoerd als open paviljoen, bevat een twaalf meter hoge "obelisk" van blokken scandinavisch graniet met een bronzen buste van De Jongh en hieronder op een plaquette de inscriptie:"G.J DE JONGH, 1845-1917". Achter de obelisk een halfronde muur waarin demografische en haventechnische gegevens zijn gegraveerd over respectievelijk de groei van de "moderne" stad en de haven tussen 1879 en 1910. In een ommuurde halve cirkel van zandsteen rondom het monument bevinden zich houten banken. Aan de vijverzijde een gietijzeren/bronzen hek met voorstellingen uit de praktijk en stedelijk leven van de Dienst Gemeentewerken. Hierachter, op een betonnen plateau in de vijver, een mozaïek dat het stadsplan van Rotterdam en haar omgeving aan het einde van de jaren twintig van de 20ste eeuw verbeeldt met de onder De Jongh geannexeerde gemeentes: Charlois, Katendrecht, Kralingen en Delfshaven en, compleet met hun stadswapens, de buurtgemeenten: Vlaardingen, Schiedam en Overschie. Naast het mozaïek de inscriptie: "Beeld van gedachten en arbeid van G.J. de Jongh, Directeur der Gemeentewerken van Rotterdam 1879-1910". Waardering: Monument van algemeen belang vanwege kunst- en cultuurhistorische waarde als document van de Rotterdamse stedelijke cultuur tussen 1879 en 1910, alsook wegens de historisch ruimtelijke samenhang met gebouw en tuin van het complex Museum Boymans- van Beuningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513880
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Museum Boijmans Van Beuningen: tuinmuur en monument voor G.J. de Jongh
2
Recensie door: ()
Men vereet erbij te vermelden dat in 1936 of 1937 de inscriptie op de muur door oud-medewerkes van Gemeentewerken is aangeboden. Ze is ontworpen en aangebracht door Henk Chabot.
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Monumenten in de buurt van Museum Boijmans Van Beuningen: tuinmuur en monument voor G.J. de Jongh in Rotterdam

Museum Boijmans Van Beuningen: hoofdgebouw

Museumpark 18
Rotterdam
Inleiding: Hoofdgebouw van het MUSEUM Boymans-van Beuningen gebouwd in 1929-'35 in Traditionalistische trant naar ontwerp van A. van der St..

Museum Boijmans Van Beuningen: museumtuin

Museumpark 18
Rotterdam
Inleiding: In 1935 in Nieuwe Architectonische tuinstijl, eveneens naar ontwerp van A. van der Steur, aangelegde MUSEUMTUIN, deel uitmakend ..

Museum Boijmans Van Beuningen: Hekwerk voormalige boerderij Muyden

Museumpark 18
Rotterdam
Inleiding: Aan de teruggerooide zuidoostzijde van de museumtuin van het complexmuseum Boymans-van Beuningen en aan de noordzijde van de gra..

Vrijstaand woonhuis

Museumpark 9
Rotterdam
Volgens de principes van het Nieuwe Bouwen in 1931-34 door J.A.Brinkman en L.C. van der Vlugt in opdracht van H.J.Bouve ontworpen geheel VRI..

Chabot Museum

Museumpark 11
Rotterdam
Inleiding: VILLA, in de trant van het Nieuwe Bouwen ontworpen door L. Stokla en gebouwd in 1938 in opdracht van de Rotterdammer Kraaijeveld..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)