Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landgoed Huis Millen: grote schuur in Sittard

Kasteel Buitenplaats

Huis Millen 2
6136KJ Sittard (gemeente Sittard Geleen)
Limburg

Bouwjaar: 1745-1755 (gevelstenen)


Beschrijving van Landgoed Huis Millen: grote schuur

Omschrijving GROTE SCHUUR. Ten westen van het hoofdgebouw staat op een verhoging in het landschap een, oorspronkelijk omgrachte, vrijstaande zogenoemde tiendschuur van baksteen met twee gevelstenen, respectievelijk uit 1745 en 1755. De op rechthoekige grondslag gebouwde schuur is hoog opgetrokken onder een met rode Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak met vlechtwerk in de topgevels. In de gevels bevinden zich rechthoekige luchtgaten en getoogde vensters/luiken. De voorgevel (zuid) heeft centraal een zogenoemde schop (houten afdak gedragen door drie bakstenen pijlers). Aan weerszijden hiervan een dubbele inrijdeur, de rechter is getoogd en de linker onder een houten latei. Waardering GROTE SCHUUR van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de cultuur-historische en architectonische waarde; - vanwege de ensemblewaarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513696
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Landgoed Huis Millen: grote schuur in Sittard

Landgoed Huis Millen: prieel

Huis Millen 2
Sittard (Gemeente Sittard Geleen)
Omschrijving PRIEEL. Tegen de tuinmuur en de buitenmuur van het poortgebouw staat een op rechthoekige grondslag opgetrokken prieel in rust..

Huis Millen

Huis Millen 2
Sittard (Gemeente Sittard Geleen)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Huis Millen). Aan de oostzijde van het omgrachte kasteelterrein is een bakstenen HUIS gesitueerd, bestaande uit ..

Ruïne kasteel Millen

Huis Millen 2
Sittard (Gemeente Sittard Geleen)
Omschrijving RUïNE VAN WOONTOREN MET RINGMUUR (Kasteel Millen). Oorspronkelijk bestond de stenen sterkte (ca.1365) uit een rond omgracht..

Landgoed Huis Millen: toegangsbrug

Huis Millen 2
Sittard (Gemeente Sittard Geleen)
Omschrijving TOEGANGSBRUG. Voor de toegangspoort ligt een 18de of 19de-eeuwse bakstenen brug met een kleine boog (duiker) en opgemetselde..

Landgoed Huis Millen: tuinmuur

Huis Millen 2
Sittard (Gemeente Sittard Geleen)
Omschrijving TUINMUUR. Het park ten zuiden van het huis wordt door een 19de-eeuwse tuinmuur aan de westzijde gescheiden van het overige ka..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)