Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Westerplaats, stookhut in Slochteren

Boerderij

Noorderweg 3
9621BM Slochteren
Groningen

Bouwjaar: 1880-1890 1890 1880-1890


Beschrijving van Westerplaats, stookhut

Omschrijving STOOKHUT opgetrokken in een bruine baksteen onder een met Hollandse pannen gedekt zadeldak. Het dak heeft strakke windveren, een zinken mastgoot en op de nok een gemetselde schoorsteen. De beide topgevels hebben hoeklisenen die worden verbonden door een keperboog; de zijgevels hebben hoeklisenen verbonden door een rollaag. De entree bevindt zich aan de noordoostzijde onder een ruime overkapping steunend op twee ijzeren stangen verbonden door een dwarsbalk. De entree bestaat uit een opgeklampte deur met een door roeden verdeeld bovenlicht onder een rollaag van gele baksteen; boven de deur een ijzeren halfvenster. De beide zijgevels hebben ieder twee getoogde ijzeren vierruits vensters onder een rollaag van gele baksteen; de zuidwestgevel heeft twee ijzeren rondboogvensters met roedenverdeling. Waardering Stookhut bij modelboerderij van algemeen belang - vanwege de functionele en ruimtelijk- visuele relatie met de boerderij - vanwege de hoge mate van gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513590
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Westerplaats, stookhut in Slochteren

Westerplaats

Noorderweg 3
Slochteren
Omschrijving MODELBOERDERIJ waarvan het voorhuis is opgetrokken op een nagenoeg vierkante plattegrond, in een bruine baksteen op een trasra..

IJzeren ophaalbrug over de Slochterhaven

Noorderweg 4
Slochteren
Inleiding OPHAALBRUG over het haventje in Slochteren aan de mond van het Slochterdiep. De brug is er waarschijnlijk rond 1929 neergelegd na..

Kantoorwoning met aangebouwd koetshuis

Hoofdweg 14
Slochteren
Inleiding KANTOORWONING met aangebouwd KOETSHUIS, gebouwd omstreeks 1885 in opdracht van notaris Tresling in eclectische trant. In de loop ..

Oude Postkantoor Het Oude Postkantoor

Hoofdweg 35
Slochteren
Landelijk pand waarin twee woningen, onder een schilddak met hoekschoorstenen. Zesruitsvensters.

Keuterij naar Oldambtster boerderijtype met drie krimpen in de zijgevel

Hoofdweg 23
Slochteren
Keuterij naar Oldambtster boerderijtype met drie "krimpen" in de zijgevel. Forse schoorsteen met bord boven het voorschild van het brede zad..

Kaart & Routeplanner