Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Joodse begraafplaats: Puntvormig houten grafmonument in Bussum

Graf Begraafplaats

Amersfoortsestraatweg
1400AA Bussum
Noord Holland

Bouwjaar: 1850


Beschrijving van Joodse begraafplaats: Puntvormig houten grafmonument

Inleiding Staand, houten GRAFMONUMENT, behorende tot het complex "Joodse Begraafplaats Amersfoortse straatweg" te Bussum. Omschrijving Het houten grafmonument, bestaande uit een dikke eikenhouten plaat en daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw, meet 100x46x12 cm en heeft een puntvormige bovenzijde. De plaat bevat een ingebeitelde tekst in Hebreeuwse (thans niet meer leesbare) letters, waarbij het bovenste opschrift in een halve circel is geplaatst. Waardering Puntvormig houten grafmonument, van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als karakteristiek en historisch-functioneel onderdeel van het complex "Joodse Begraafplaats Amersfoortse straatweg" te Bussum en wegens typologische waarde als redelijk gaaf bewaard gebleven zeldzaam voorbeeld van een houten grafmonument uit de tweede helft van de 19de eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513222
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Joodse begraafplaats Bussum
Begraafplaatshek met het Joodse stichtingsjaar: "5590" (rijksmonument)
Begraafplaatshek met het Joodse stichtingsjaar: "5590" (rijksmonument)
Huidige straat Amersfoortsestraatweg
Huidige eigenaar NIK
Jaar van stichting 1917
Aantal grafstenen ca. 200
Toegankelijkheid Tijdens openingsuren
Portaal  Portaalicoon   Jodendom

De Joodse begraafplaats in Bussum is gelegen op een apart deel van de algemene begraafplaats aan de Amersfoortsestraatweg. Er staan zo'n 200 grafstenen. Ze werd aanvankelijk gebruikt door de Joden van Naarden en later door de Joden van Bussum.

De begraafplaats

De oude begraafplaats van Naarden ligt in feite op Bussums grondgebied. Deze begraafplaats, waar de Joodse begraafplaats deel van uitmaakt, bestaat al sinds 1830. Het Joodse deel is nog niet zo oud. Het werd in 1917 aangelegd en werd gebruikt door zowel de Joden van Bussum als van Naarden. De begraafplaats ligt ook precies tussen beide plaatsen in. Op de begraafplaats staat ook een metaheerhuis (het wordt een baarhuisje genoemd, maar dat is in feite een mortuarium en dat kennen de Joden niet). Dit staat op de monumentenlijst, samen met het toegangshek en twee houten grafmonumenten. Dit soort grafmonumenten is tamelijk uniek, omdat ze normaliter zeer snel vergaan. Hout was echter een goedkoop alternatief naast steen, zeker in de tijd dat grafstenen nog met de hand werden uitgebeiteld. Daarnaast is er een monument voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Joden in Naarden en Bussum

Begraafplaatshek oostzijde (rijksmonument)
Metaheerhuisje (rijksmonument)
Houten grafmonument (rijksmonument)

De geschiedenis begint in Naarden. Omdat Naarden nog steeds de eigenaar van de begraafplaats is, wordt deze plaats als eerste genoemd.

Joden in Naarden

In eerste instantie waren het voornamelijk Sefardische Joden die in Naarden woonden. Zij vestigden zich in de zeventiende eeuw in Naarden, nadat ze uit Amsterdam waren vertrokken. Tot 1825 werden de doden in Amsterdam begraven, bijvoorbeeld op Beth Haim. Daarna kregen de Joden een eigen begraafplaats aan de Kloosterstraat. In de gevel van Kloosterstraat 78 is nog een davidster te zien, die herinnert aan deze begraafplaats. Of en wanneer deze begraafplaats is geruimd is niet helemaal duidelijk. Het is wel duidelijk dat de Sefardische Joden steeds minder in aantal werden en dat de synagoge aan de Gansoordstraat in 1887 werd overgedragen aan de Asjkenazische Joden. Deze synagoge raakte in verval. In 1933 werd de gemeente opgeheven.

Joden in Bussum

Bussum heeft vandaag de dag nog een grote Joodse gemeente met meer dan 100 leden. De gemeente ontstond aan het begin van de twintigste eeuw, toen de Joodse gemeente van Naarden ernstig slonk. Waar Naarden haar synagoge moest sluiten, kreeg Bussum een eigen synagoge, tot grote woede van Naarden. De Tweede Wereldoorlog raakte de jonge Gemeente hard: van de oorspronkelijke joodse bevolking van Bussum is meer dan de helft in de concentratiekampen omgekomen. Na de oorlog raapte de Gemeente zich bijeen en krabbelde overeind. De synagoge aan de Kromme Englaan werd in de jaren 50 vergroot en in de jaren 80 gerestaureerd. Bussum kreeg nooit een eigen begraafplaats, maar gebruikt tot op de dag van vandaag die van Naarden.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Joodse begraafplaats: Puntvormig houten grafmonument in Bussum

Joodse begraafplaats: Baarhuisje

Amersfoortsestraatweg
Bussum
Inleiding BAARHUISJE, behorende tot het complex "Joodse Begraafplaats Amersfoortsestraatweg", gebouwd in de tweede helft van de 19e eeuw in..

Joodse begraafplaats: Begraafplaatshek

Amersfoortsestraatweg
Bussum
Inleiding BEGRAAFPLAATSHEK, behorende tot het complex, "Joodse Begraafplaats Amersfoortsestraatweg" te Bussum, gesitueerd aan de oostzijde ..

Joodse begraafplaats: Staand houten grafmonument

Amersfoortsestraatweg
Bussum
Inleiding Staand houten GRAFMONUMENT, behorende tot het complex "Joodse Begraafplaats Amersfoortsestraatweg" te Bussum, daterend uit de twe..

Algemene Begraafplaats: Baarhuisje

Amersfoortsestraatweg
Bussum
Inleiding BAARHUISJE, behorende tot het complex "Algemene Begraafplaats Amersfoortsestraatweg" te Bussum en uitgevoerd in sobere eclectisch..

Algemene Begraafplaats: Begraafplaatshek

Amersfoortsestraatweg hoek Brediusweg
Bussum
Inleiding BEGRAAFPLAATSHEK, behorende tot het complex, "Algemene Begraafplaats Amersfoortsestraatweg" te Bussum, gelegen op een rechthoeki..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)