Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oriënteertafel in Ootmarsum

Overig

Almelosestraat 63
7631CD Ootmarsum (gemeente Dinkelland)
Overijssel

Bouwjaar: 1922


Beschrijving van Oriënteertafel

Inleiding De ORIËNTEERTAFEL te Ootmarsum is in 1922 geplaatst op de Kuiperberg aan de zuidzijde van de Almelosestraat binnen de bebouwde kom van Ootmarsum. In de jaren twintig en dertig zijn in opdracht van de Algemene Nederlandse Wielrijders Bond (ANWB) en de Koninklijke Nederlandse Toeristenbond (KNTB) verschillende oriënteertafels geplaatst op uitzichtspunten langs de routes Amsterdam - Arnhem en Amsterdam - Maastricht. Dit exemplaar is een vroeg voorbeeld van een dergelijke oriënteertafel. Omschrijving De oriënteertafel bestaat uit een hardstenen vierkante plaat, met gravures in basreliëf van silhouetten en gegevens van gebouwen die aan de horizon zichtbaar zijn. De vierkante plaat bevindt zich op een hardstenen sokkel met inscriptie "herinnering bondsfeesten in Twenthe 22-23 juli 1922". De oriënteertafel bevindt zich op een vierkanten bakstenen basement met betonnen afdekrand en tegels van grindbeton. In de zijkanten is "ANWB" uitgemetseld. Het basement is via vier treden te beklimmen. Op het basement staan twee hardstenen zitbanken. Waardering De ORIËNTEERTAFEL is van cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: - als uiting van het functioneren van ANWB en KNTB in het kader van het opkomende toerisme in Nederland in het algemeen en Twente in het bijzonder - vanwege de zeldzaamheid - vanwege de ligging op de Kuipersberg in directe omgeving van de watertoren en de Israëlitische begraafplaats - vanwege de gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513203
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oriënteertafel in Ootmarsum

Joodse begraafplaats

Almelosestraat 65
Ootmarsum (Gemeente Dinkelland)
De israelitische begraafplaats.

Watertoren

Almelosestraat 65
Ootmarsum (Gemeente Dinkelland)
Inleiding De WATERTOREN van Ootmarsum is in 1934 gebouwd in opdracht van de Waterleiding Maatschappij Overijssel. Het bouwwerk meet slechts..

Engelse tuin. Rechthoekig gebouwtje met verhoogde begane grond en hoge stoep. Ingang met pilasteromlijsting

Hazelrot 3
Ootmarsum (Gemeente Dinkelland)
Engelse tuin. Rechthoekig gebouwtje met verhoogde begane grond en hoge stoep. Ingang met pilasteromlijsting.

Zitbank gesitueerd in het Stadspark "Engels Tuin"

Hazelrot 3
Ootmarsum (Gemeente Dinkelland)
Inleiding ZITBANK gesitueerd in het Stadspark "Engels Tuin", aangelegd in opdracht van A.A.W. Aberson. Het park is aangelegd op driehoekige..

Molen van Oude Hengel

Oldenzaalsestraat 24
Ootmarsum (Gemeente Dinkelland)
Molen. Stellingmolen met geheel bakstenen romp.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)