Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa, in eclectische stijl gebouwd in 1890 in opdracht van de baksteenfabrikant Dirk van Lookeren Campagne in Helmond

Woonhuis

Kanaaldijk N.W. 83 b
5707LC Helmond
Noord Brabant

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van Villa, in eclectische stijl gebouwd in 1890 in opdracht van de baksteenfabrikant Dirk van Lookeren Campagne

Inleiding VILLA, in eclectische stijl gebouwd in 1890 in opdracht van de baksteenfabrikant Dirk van Lookeren Campagne. Er vonden verbouwingen plaats in 1927 en in 1990. Omschrijving De tweelaagse villa heeft in totaal drie brede vensterassen en een schilddak met zwarte oudhollandse dakpannen. De nokas ligt parallel aan de straat. De linker travee is iets achterwaarts verschoven. De linkergevel is deels vastgebouwd aan het buurpand op nummer 83. De gevel is geblokt gepleisterd en zandsteenkleurig, geleed door lijsten en afgesloten door een kroonlijst. De samengestelde schuifvensters met vernieuwd glas-in-lood bovenlicht hebben een basement met verdiepte gebosseerde velden en worden omlijst door profielen welke met voluutconsoles een geprofileerde lijst dragen. Bij de identieke schuifvensters zijn deze velden vlak afgewerkt. Op de etages hebben de vensters aan weerskanten korte pilasters met cannelures en composietkapiteel tussen gepleisterde siervelden, die een lijst dragen. In de rechterzijgevel bevindt zich de entree onder het in 1927 aangebouwde balkon op pijlers met banden. Een groot samengesteld raam met decoratie zoals hierboven beschreven komt uit op dit balkon. Zowel voor als achter het huis bevindt zich een tuin met diverse grote loofbomen die geplant zijn in de bouwtijd van het huis. Waardering De villa is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarden als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de industrialisatie in oostelijk Noord-Brabant, in het bijzonder de ontwikkeling van een ook op landelijk niveau prominente industrialisatie-as aan de Zuid-Willemsvaart. Zij heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de wijze waarop eclectische motieven worden gebruikt om de representatiegraad van de burgerij en de fabrikanten te verhogen. Het pand heeft ensemblewaarden als onderdeel van een industrie- en doorvoergebied van nationaal niveau. Het object is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513055
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa, in eclectische stijl gebouwd in 1890 in opdracht van de baksteenfabrikant Dirk van Lookeren Campagne in Helmond

Villa, in eclectische stijl

Kanaaldijk N.W. 83
Helmond
Inleiding VILLA, in eclectische stijl in 1884 gebouwd in opdracht van de margarinefabrikant C.A. Oyens. De villa werd in 1925 verbouwd. Ron..

Villa, in eclectische stijl gebouwd als directeurswoning

Kanaaldijk N.W. 81
Helmond
Inleiding VILLA, in eclectische stijl gebouwd als directeurswoning in 1874 in opdracht van W. Swinkels. Een verbouwing vond plaats in ca. 1..

Gepleisterd herenhuis in eclectische trant

Kanaaldijk N.W. 77
Helmond
Gepleisterd herenhuis in eclectische trant uit het derde kwart van de 19e eeuw. Pand met souterrain, verdieping en omlopend schilddak met ge..

Reeks herenhuizen, in 1850 gebouwd in opdracht van de fabrikanten Cornelis Carp en Albert Caulen

Kanaaldijk N.W. 63
Helmond
Inleiding REEKS HERENHUIZEN, in 1850 gebouwd in opdracht van de fabrikanten Cornelis Carp en Albert Caulen. Het neo-classicistische blok he..

Villa den zwaluw, gebouwd in een stijl verwant aan de Amsterdamse school

Aarle-Rixtelseweg 2
Helmond
Inleiding VILLA DEN ZWALUW, gebouwd 1926-1927 in een stijl verwant aan de Amsterdamse School. De villa werd gebouwd voor de de heer Aukes e..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)