Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa, in eclectische stijl in Helmond

Woonhuis

Kanaaldijk N.W. 83
5707LC Helmond
Noord Brabant

Bouwjaar: 1884


Beschrijving van Villa, in eclectische stijl

Inleiding VILLA, in eclectische stijl in 1884 gebouwd in opdracht van de margarinefabrikant C.A. Oyens. De villa werd in 1925 verbouwd. Rond 1985 en 1990 vonden opnieuw verbouwingen plaats. Omschrijving De tweelaagse villa heeft drie brede vensterassen en een schilddak met rode verbeterde hollandse dakpannen. De nokas staat loodrecht op de straat. De rechter travee heeft een plat dak. De rechtergevel is deels verbonden met de in 1890 gebouwde villa op nummer 85. Het pand heeft een souterrain. De villa is gepleisterd en wit geschilderd. Boven de gladde plint bevinden zich de cordonlijst en de dorpels van de gekoppelde rondboogvensters. Boven de openslaande vensters is het bovenlicht met straalverdeling geplaatst. De gepleisterde omlijsting is geprofileerd. Rechts is een erker met afgeschuinde zijden en rondboogramen. De begane grond is tussen plint en geprofileerde cordonlijst geblokt gepleisterd. De verdieping is glad gepleisterd. De vensters op de verdieping hebben dezelfde indeling maar een andere omlijsting met wenkbrauwbogen. Tussen de rondbogen van de twee vensters zijn zeer grote barokke kuiven gezet. In de uitgebouwde rechter travee bevindt zich in de rechtergevel de entree. Zowel voor als achter het huis bevindt zich een tuin met diverse grote loofbomen, geplant in de bouwtijd van het huis. Waardering De villa is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarden als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de industrialisatie in oostelijk Noord-Brabant, in het bijzonder de ontwikkleing van een ook op landelijk niveau prominente industrialisatie-as aan de Zuid-Willemsvaart. Zij heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de wijze waarop de eclectische motieven worden gebruikt om de representatiegraad van de burgerij en de fabrikanten te verhogen. Het pand heeft ensemblewaarden als onderdeel van een industrie- en doorvoergebied van nationaal niveau. Het object is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513054
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Monumenten in de buurt van Villa, in eclectische stijl in Helmond

Villa, in eclectische stijl gebouwd in 1890 in opdracht van de baksteenfabrikant Dirk van Lookeren Campagne

Kanaaldijk N.W. 83b
Helmond
Inleiding VILLA, in eclectische stijl gebouwd in 1890 in opdracht van de baksteenfabrikant Dirk van Lookeren Campagne. Er vonden verbouwing..

Villa, in eclectische stijl gebouwd als directeurswoning

Kanaaldijk N.W. 81
Helmond
Inleiding VILLA, in eclectische stijl gebouwd als directeurswoning in 1874 in opdracht van W. Swinkels. Een verbouwing vond plaats in ca. 1..

Gepleisterd herenhuis in eclectische trant

Kanaaldijk N.W. 77
Helmond
Gepleisterd herenhuis in eclectische trant uit het derde kwart van de 19e eeuw. Pand met souterrain, verdieping en omlopend schilddak met ge..

Reeks herenhuizen, in 1850 gebouwd in opdracht van de fabrikanten Cornelis Carp en Albert Caulen

Kanaaldijk N.W. 63
Helmond
Inleiding REEKS HERENHUIZEN, in 1850 gebouwd in opdracht van de fabrikanten Cornelis Carp en Albert Caulen. Het neo-classicistische blok he..

Villa den zwaluw, gebouwd in een stijl verwant aan de Amsterdamse school

Aarle-Rixtelseweg 2
Helmond
Inleiding VILLA DEN ZWALUW, gebouwd 1926-1927 in een stijl verwant aan de Amsterdamse School. De villa werd gebouwd voor de de heer Aukes e..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)