Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Reeks herenhuizen, in 1850 gebouwd in opdracht van de fabrikanten Cornelis Carp en Albert Caulen in Helmond

Woonhuis

Kanaaldijk N.W. 63
5707LC Helmond
Noord Brabant

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van Reeks herenhuizen, in 1850 gebouwd in opdracht van de fabrikanten Cornelis Carp en Albert Caulen

Inleiding REEKS HERENHUIZEN, in 1850 gebouwd in opdracht van de fabrikanten Cornelis Carp en Albert Caulen. Het neo-classicistische blok heeft tevens gediend als ververij met woningen. Ca. 1890 werd er aan de linkergevel een erker toegevoegd en werd het pand verbouwd, nogmaals in 1937. Het pand heeft een kantoorfunctie. Omschrijving Het vrijstaande blok herenhuizen telt twee bouwlagen plus mezzaninoverdieping en heeft in totaal dertien vensterassen. Op het schilddak met de nokas parallel aan de straat liggen zwarte verbeterde Hollandse dakpannen. De gevel is symmetrisch, de middelste vijf traveeën springen licht vooruit en zijn deels gepleisterd, deels in schoon metselwerk uitgevoerd. De begane grond is tot de onderdorpels geblokt gepleisterd en wit geschilderd. Er is een uitsparing voor de gevelsteen met tekst; "Corn. Carp. Ioh. Albt. Kaulen 28 junij 1850". Het kozijnwerk van de zesruitsschuifvensters en dat van de andere vensters is wit geschilderd. Alle dorpels en cordonlijsten zijn uitgevoerd in hardsteen. Er is één deur geplaatst in de rechter zijgevel, de andere drie bevinden zich in de voorgevel. Deze brede paneeldeuren zijn bereikbaar via twee hardstenen treden. De deuren zijn voorzien van kussens, gietijzeren roosters en duwstang. De hoeklisenen zijn geblokt gepleisterd, de vijf middelste traveeën zijn vlak gepleisterd. De tussenliggende delen zijn uitgevoerd in bruine handvorm baksteen. De belétage is voorzien van achtruits schuifvensters. De middelste vijf tweelichts mezzanino vensters hebben een doorgaande cordonlijst, de overige individuele onderdorpels. De kroonlijst is met de tandlijst gepleisterd. De zijgevels en de achtergevel zijn geheel geblokt gepleisterd en wit geschilderd. De linkergevel is aan het eind van de negentiende eeuw uitgebreid met een grote houten rechthoekige erker met flauw hellend schilddak. De hoeken en de openslaande deuren worden gemarkeerd door geornamenteerde gietijzeren zuilen. Langs de bovenzijde van de ramen bevindt zich een sierlijke gietijzeren decoratie. Achter het huis bevindt zich een grote tuin. Waardering De herenhuizen zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorische waarden als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de industrialisatie in oostelijk Noord-Brabant, in het bijzonder de ontwikkeling van een ook op landelijk niveau prominente industrialisatie-as aan de Zuid-Willemsvaart, ze zijn tevens van belang als goede voorbeelden van de typologische ontwikkeling van de rijtjeswoning, gecombineerd met nijverheid. Ze hebben architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de wijze waarop sobere doch waardige neo-classicistische motieven worden gebruikt om de representatie van de burgerij en de fabrikanten te verhogen. De panden hebben ensemblewaarden als onderdeel van een industrie- en doorvoergebied van nationaal niveau. Ze zijn gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513052
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Reeks herenhuizen, in 1850 gebouwd in opdracht van de fabrikanten Cornelis Carp en Albert Caulen in Helmond

Gepleisterd herenhuis in eclectische trant

Kanaaldijk N.W. 77
Helmond
Gepleisterd herenhuis in eclectische trant uit het derde kwart van de 19e eeuw. Pand met souterrain, verdieping en omlopend schilddak met ge..

Fabrieksgebouw van de textielfabriek Raymakers

Kanaaldijk N.W. 49
Helmond
Fabrieksgebouw van de textielfabriek Raymakers. Industrieel bedrijfspand uit het midden van de 19e eeuw. Rechthoekig pand met twee verdiepin..

Statig herenhuis

Kanaaldijk N.W. 47
Helmond
Statig HERENHUIS uit 1825. Pand met verdieping, houten kroonlijst, attiek boven de middenrisaliet, waarop een vierkant klokketorentje en lei..

Woonhuis

Steenweg 34
Helmond
Inleiding WOONHUIS, dat in de kern dateert uit het tweede kwart van de negentiende eeuw. In 1910 en in 1935 vonden er belangrijke verbouwin..

Villa, in eclectische stijl gebouwd als directeurswoning

Kanaaldijk N.W. 81
Helmond
Inleiding VILLA, in eclectische stijl gebouwd als directeurswoning in 1874 in opdracht van W. Swinkels. Een verbouwing vond plaats in ca. 1..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)