Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis, in eclectische stijl in Uden

Woonhuis

Lieve Vrouwenplein 7
5401AS Uden
Noord Brabant

Bouwjaar: 1860-1870


Beschrijving van Herenhuis, in eclectische stijl

Inleiding HERENHUIS, in eclectische stijl. De begane grond uit de achttiende of vroege negentiende eeuw werd rond 1860-1870 met een verdieping verhoogd, rond 1890-1900 uitgebreid met een haakse aanbouw aan de achterzijde en rond 1910-1920 voorzien van een tuinkamer. Markant gelegen tegenover het Kruisherenklooster Lievevrouweplein 2-4. Omschrijving Tweelaags gepleisterd herenhuis met een in blokverband gepleisterde gevel van zes traveeën op een plint met cassetteversiering. T-ramen met stucomlijsting, op de verdieping voorzien van kuif en raambefje. De ingang met terugliggende deur met Art Déco motieven. Cordonlijst onder de ramen van de verdieping. Boven de ingang balkon met smeedijzeren hek rustend op voluutconsoles. De balkondeur met glas-in-lood en geëtst glas. De kroonlijst heeft voluutconsoles. De zijgevels hebben T-ramen met stucomlijsting. Schilddak met hoekschoorstenen met rookkap, gedekt met tuile du nord-pannen. Stoep en hek met kettingen tussen hardstenen palen. Haakse aanbouw onder zadeldak uit ca. 1910, met speklagen en getoogde ramen, iets verhoogd ca. 1960 en hierop aansluitende tuinkamer onder schilddak. Inwendig een tweetal kelders, een met tongewelf onder het voorhuis, daterend uit de oudste bouwfase, een met trogjes in schoon metselwerk op ijzeren profielen onder de haakse keukenaanbouw. Er is een middengang, doorlopend in de aanbouw van ca. 1900. Stucplafonds met rijke detaillering en aan de tuinzijde dubbele deuren met geëtst glas. In de linker en rechter voorkamer, in de studeerkamer en de slaapkamers boven rijke stucplafonds met onder meer ranken, festoenen, vruchtenkorfjes, putti en vogels met nesten. Beneden in het oudste deel van het huis brede paneeldeuren uit de oudste bouwfase. Op de scheiding tussen voor- en achterhuis een trappenhuis met trap met balusters. In de rechter kamer een vroeg 19de-eeuwse schoorsteenmantel met festoenen in wit en zwart marmer. Boven en in de achtergang beneden smallere en rijkere paneeldeuren. In de tuinkamer een eenvoudig stucplafond met bloemmotieven. De kapconstuctie bestaat uit vier, deels hergebruikte spantjukken met driehoeksspanten uit de oudste bouwfase, met gehakte en eitjesmerken. Ruime en diepe tuin. Waardering Het herenhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-ecomomische ontwikkeling, namelijk de stichting en verbouw van woningen in het bestaande dorpsbeeld; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en rijke detaillering, vooral van het inwendige en heeft bouwhistorisch belang door de samenhangende bouwgeschiedenis. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het ex- en interieur. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512979
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis, in eclectische stijl in Uden

Schoolgebouw

Walterus Pijnenborghhof 1
Uden
Inleiding Naast het klooster der paters Kruisheren bevindt zich een langgerekt SCHOOLGEBOUW uit 1921-22, dat in 1924 nogmaals is uitgebreid..

Kapel van het kruisherenklooster in neo-gotische stijl

Lieve Vrouwenplein 2
Uden
Inleiding De KAPEL van het Kruisherenklooster is in 1904-05 uitgevoerd in neo-gotische stijl naar het ontwerp van C. Franssen. Omschrijvi..

Klooster van de paters Kruisheren opgetrokken in neogotische stijl

Lieve Vrouwenplein 2
Uden
Inleiding Het KLOOSTER van de paters Kruisheren is in 1904-05 opgetrokken in neogotische stijl maar ontwerp van C. Franssen. De uitbreiding..

College van de Kruisheren

Kerkstraat 7
Uden
Inleiding Onderdeel van het voormalige COLLEGE van de Kruisheren, thans woonhuis en in 1885 gebouwd door de Paters Kruisheren in eenvoudige..

Dubbele hernehuis in ambachtelijk-traditionele vormen

Kerkstraat 9
Uden
Inleiding Het dubbele HERENHUIS is gebouwd in ambachtelijk-traditionele vormen aan het eind van de 19de eeuw en vermoedelijk rond 1910 met ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)