Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbele hernehuis in ambachtelijk-traditionele vormen in Uden

Woonhuis

Kerkstraat 9
5401BC Uden
Noord Brabant

Bouwjaar: eind 19e eeuw (bouw) ca. 1910 (verhoogd)


Beschrijving van Dubbele hernehuis in ambachtelijk-traditionele vormen

Inleiding Het dubbele HERENHUIS is gebouwd in ambachtelijk-traditionele vormen aan het eind van de 19de eeuw en vermoedelijk rond 1910 met een verdieping verhoogd en bezit een parkachtige ruime zijtuin. Het geheel is gelegen nabij het klooster van de paters Kruisheren. OMschrijving Tweelaags dubbel huis onder plat dak, opgetrokken uit baksteen met op de verdieping een witte pleisterlaag. Het dak gaat aan de voorzijde schuil achter een kanteelachtige borstwering. De begane grond van de beide panden telt acht travee├źn, de verdieping heeft er zes. Op een gepleisterde plint met in het midden drie ruitvormige motieven bevinden zich respectievelijk twee ramen, een deur, twee ramen, een tweede deur en nogmaals twee ramen. Alle ramen, ook die van de verdieping hebben T-vormige stolpramen met achttienruits bovenlichten. De deuren zijn paneeldeuren uit ca. 1920-30 met sierroosters. Het platte dak gaat schuil achter een gekanteelde borstwering met in het midden twee frontonachtige versieringen en op de hoeken hogere kantelen. Aan de linkerzijde een eenlaags aanbouw onder mansardedak met kunstleien. Aan de rechterzijde eenvoudige T-ramen en een overstekende goot op klossen. Hier een aanbouw onder zadeldak met muldenpannen en een koetshuis onder zadeldak. De in landschapsstijl aangelegde tuin bevat en vele oudere bomen en heeft aan de straatzijde een smeed- en gietijzeren hek, deels met een hardstenen, deels met een betonnen voetmuur. Rechts tussen de voormalige school en het huis een smeedijzeren hek. Waardering Het dubbele herenhuis met tuin is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van deftige notabelenwoningen in het bestaande dorpsbeeld; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en detaillering. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512977
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbele hernehuis in ambachtelijk-traditionele vormen in Uden

College van de Kruisheren

Kerkstraat 7
Uden
Inleiding Onderdeel van het voormalige COLLEGE van de Kruisheren, thans woonhuis en in 1885 gebouwd door de Paters Kruisheren in eenvoudige..

Schoolgebouw

Walterus Pijnenborghhof 1
Uden
Inleiding Naast het klooster der paters Kruisheren bevindt zich een langgerekt SCHOOLGEBOUW uit 1921-22, dat in 1924 nogmaals is uitgebreid..

Herenhuis, in eclectische stijl

Lieve Vrouwenplein 7
Uden
Inleiding HERENHUIS, in eclectische stijl. De begane grond uit de achttiende of vroege negentiende eeuw werd rond 1860-1870 met een verdiep..

Kapel van het kruisherenklooster in neo-gotische stijl

Lieve Vrouwenplein 2
Uden
Inleiding De KAPEL van het Kruisherenklooster is in 1904-05 uitgevoerd in neo-gotische stijl naar het ontwerp van C. Franssen. Omschrijvi..

Klooster van de paters Kruisheren opgetrokken in neogotische stijl

Lieve Vrouwenplein 2
Uden
Inleiding Het KLOOSTER van de paters Kruisheren is in 1904-05 opgetrokken in neogotische stijl maar ontwerp van C. Franssen. De uitbreiding..

Kaart & Routeplanner


Foto's (6)