Meer dan 63.000 rijksmonumenten


College van de Kruisheren in Uden

Gebouw

Kerkstraat 7
5401BC Uden
Noord Brabant

Bouwjaar: 1885


Beschrijving van College van de Kruisheren

Inleiding Onderdeel van het voormalige COLLEGE van de Kruisheren, thans woonhuis en in 1885 gebouwd door de Paters Kruisheren in eenvoudige baksteenstijl met neo-gotische elementen. Het gebouw ligt tegenover het Kruisherenklooster. Omschrijving Het een bouwlaag tellende rechthoekige gebouw is opgetrokken uit machinale baksteen, met speklagen in gele steen en geteerde stenen in de omlijstingen van de raamkoppen en de siervelden boven deze ramen. Het pand heeft een later vernieuwde lijstgoot en een schilddak, met kunstleien gedekt en is voorzien van een eenvoudige dakruiter met overhoekse spits. De voorgevel telt vijf travee├źn met een middenrisaliet met terugliggende ingang waarboven een topgevel met rondvenster en een bekronend ijzeren kruis. De entree heeft dubbele paneeldeuren met briefpanelen en een bovenlicht met ruitvormige roedeverdeling. Links en rechts bevinden zich telkens twee hooggeplaatste roederamen met in 1993 in de oude vorm vernieuwde indeling met twaalfruits ramen, thans voorzien van dubbele beglazing. Op de hoeken lisenen en onder de goot een sierfries met deels geteerde en gele baksteen. De linker en rechter zijgevel vertonen twee segmentbogige blindnissen met boven in siermetselwerk. De achtergevel heeft evenals de voorgevel vijf travee├źn, waarvan de ramen naar beneden toe zijn uitgebroken en alleen in de bovenlichten nog zijn voorzien van de vroegere ruitvormige indeling. De gevelsteen bevat de tekst: "IN MEMORIAM MUNIFICENTIAE ADM. R.D.J. PULSERS SUB. MAG. GEN. W.F.A. SMITS AN. D. MDCCCLXXXV". Inwendig is het gebouw gewijzigd bij de verbouwing tot woonhuis, waarbij de middengang met twee rechthoekige lokalen links en rechts nog herkenbaar is gebleven. Waardering De voormalige school is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een culturele en geestelijke ontwikkeling, namelijk de ontwikkeling van het internaatsonderwijs door religieuzen in de negentiende eeuw. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het schoolgebouw. Architectuurhistorisch is het belangrijk vanwege de stijl en de detaillering. Het heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang met de aan de overkant gelegen gebouwen van het Kruisherenklooster. Het is uitwendig gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512976
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van College van de Kruisheren in Uden

Dubbele hernehuis in ambachtelijk-traditionele vormen

Kerkstraat 9
Uden
Inleiding Het dubbele HERENHUIS is gebouwd in ambachtelijk-traditionele vormen aan het eind van de 19de eeuw en vermoedelijk rond 1910 met ..

Schoolgebouw

Walterus Pijnenborghhof 1
Uden
Inleiding Naast het klooster der paters Kruisheren bevindt zich een langgerekt SCHOOLGEBOUW uit 1921-22, dat in 1924 nogmaals is uitgebreid..

Herenhuis, in eclectische stijl

Lieve Vrouwenplein 7
Uden
Inleiding HERENHUIS, in eclectische stijl. De begane grond uit de achttiende of vroege negentiende eeuw werd rond 1860-1870 met een verdiep..

Kapel van het kruisherenklooster in neo-gotische stijl

Lieve Vrouwenplein 2
Uden
Inleiding De KAPEL van het Kruisherenklooster is in 1904-05 uitgevoerd in neo-gotische stijl naar het ontwerp van C. Franssen. Omschrijvi..

Klooster van de paters Kruisheren opgetrokken in neogotische stijl

Lieve Vrouwenplein 2
Uden
Inleiding Het KLOOSTER van de paters Kruisheren is in 1904-05 opgetrokken in neogotische stijl maar ontwerp van C. Franssen. De uitbreiding..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)