Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schoolgebouw in Uden

Gebouw

Walterus Pijnenborghhof 1
5401XT Uden
Noord Brabant

Bouwjaar: 1921-1922
Architect: C. Franssen


Beschrijving van Schoolgebouw

Inleiding Naast het klooster der paters Kruisheren bevindt zich een langgerekt SCHOOLGEBOUW uit 1921-22, dat in 1924 nogmaals is uitgebreid. Het is ontworpen door architect C. Franssen in een sobere baksteenstijl met motieven van de Amsterdamse School. Omschrijving Het uit baksteen opgetrokken geheel bestaat uit een uit 1924 daterend, dwarsgericht voorgebouw van drie traveeën diep met een tussenlid van vier traveeën en hierop aansluitend een uit 1921 daterend onderkelderd gebouw van elf traveeën, afgesloten door een trappehuis. Het voorgebouw heeft een schilddak met tuile du nord-pannen, de overige delen hebben een zadeldak. Het voorgebouw vertoont een rijke detaillering in baksteen. De voorgevel is symmetrisch en heeft een middenrisaliet met bekroning in natuursteen, geflankeerd door blinde zijvelden. In de driedelige risaliet de glas-in-loodramen van het trappehuis, geflankeerd door twee terugliggende ingangen met paraboolboog, paneeldeuren en glas-in-lood bovenlicht. De bogen met ornamentale, natuurstenen aanzet- en sluitstenen en erbinnen twee gekoppelde ramen. De zijgevels van de eerste drie traveeën hebben een kolossale orde in baksteen met gestileerde ionische bekroningen in natuursteen, die doorloopt over de overige vier traveeën. Boven de lijst een lage mezzaninoverdieping met gegroefd metselwerk. Samengestelde zes- en driedelige ramen, deels met kleine roedeverdeling, deels met glas-in-lood uit ca. 1960. Deze vleugel heeft een gedenksteen met de tekst: "ME POSUERUNT CRUCIGERI, AUSPICE HENRICO HOLLMANN PRID. NON. IUN. A.D. MCMXXIV". Het achtergebouw is overeenkomstig maar eenvoudiger vormgegeven. In hoofdzaak is er ook hier sprake van een bakstenen pilastergevel met een gestileerde kolossale orde over twee etages, waarboven een lagere mezzaninoverdieping, afgesloten door een brede lijstgoot op klossen. Tussen de pilasters drie- en zesdelige samengestelde ramen, met kleine roedeverdeling. De indeling van het trappehuis wijkt hiervan af. Tegen de eindgevel aan de achterzijde toiletuitbouwen. De gevelsteen draagt de tekst: "ME POSUERUNT PL.R.D.H. HOLLMANN, MAG. GEN. ORD. S. CR. ET G. VAN MIL, PRIOR UDENSIS, 6.10.1921". Waardering Het schoolgebouw is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de geestelijke en onderwijskundige ontwikkeling van Oost-Brabant en heeft ensemblewaarde als deel van een ensemble van kerkelijke gebouwen nabij het Kruisherenklooster. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512973
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schoolgebouw in Uden

College van de Kruisheren

Kerkstraat 7
Uden
Inleiding Onderdeel van het voormalige COLLEGE van de Kruisheren, thans woonhuis en in 1885 gebouwd door de Paters Kruisheren in eenvoudige..

Dubbele hernehuis in ambachtelijk-traditionele vormen

Kerkstraat 9
Uden
Inleiding Het dubbele HERENHUIS is gebouwd in ambachtelijk-traditionele vormen aan het eind van de 19de eeuw en vermoedelijk rond 1910 met ..

Herenhuis, in eclectische stijl

Lieve Vrouwenplein 7
Uden
Inleiding HERENHUIS, in eclectische stijl. De begane grond uit de achttiende of vroege negentiende eeuw werd rond 1860-1870 met een verdiep..

Kapel van het kruisherenklooster in neo-gotische stijl

Lieve Vrouwenplein 2
Uden
Inleiding De KAPEL van het Kruisherenklooster is in 1904-05 uitgevoerd in neo-gotische stijl naar het ontwerp van C. Franssen. Omschrijvi..

Klooster van de paters Kruisheren opgetrokken in neogotische stijl

Lieve Vrouwenplein 2
Uden
Inleiding Het KLOOSTER van de paters Kruisheren is in 1904-05 opgetrokken in neogotische stijl maar ontwerp van C. Franssen. De uitbreiding..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)