Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige wollendekfabriek De Wit in Geldrop

Nijverheid Industrie

Parallelweg 26
5664AD Geldrop (gemeente Geldrop Mierlo)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1913
Architect: P. de Wit


Beschrijving van Voormalige wollendekfabriek De Wit

Inleiding: Voormalige WOLLENDEKENFABRIEK van P. de Wit uit 1913. De fabriek bestaat uit twee gebouwen. Een op vierkante plattegrond ondertwaalf sheddaken (gebouw I) en het langwerpige fabrieksgebouw hier tennoorden van onder platdak (gebouw II), waarin onder andere het ketelhuis. Beide liggen met de zuidwest gevel aan de Parallelweg onderling gescheiden door een eigen fabrieksstraat. Deze ligt loodrecht op de Parallelweg. Over de sheddaken van de fabriek is één groot dak aangebracht. Zo zijn ze niet zichtbaar vanaf de straat. Van gebouw II behoort slechts het westelijke deel tot het monument. omschrijving: Gebouw I van de fabriek is twee traveeën breed en acht diep. De overkapping bestaat uit twaalf houten sheddaken met de nokrichting loodrecht op de straat, gedragen door stalen I-profielen op kolommen. De buitenmuren zijn uitgevoerd in machinale baksteen gemetseld in kruisverband. De voorgevel aan de straat heeft twaalf traveeën met vierkante negenruits vensters, waarboven even zovele gietijzeren rondvensters met geometrische roedenverdeling ter hoogte van de shedconstructie. Het geheel heeft een getrapte pilasterbekroning met diamantkop. In de architectuur van de gevel is subtiel de achterliggende shedvorm(zaagtand) van het dak aangegeven. Het geheel heeft een fraaie ritmiek. Op de blinde middenvelden van de bekroning stond de oorspronkelijke naamvan de fabrikant en het nu nog zichtbare bouwjaar. Aan de straat de hoge rechthoekige fabrieksschoorsteen. Gebouw II heeft een platdak met een pilastergevel en bekroning aan destraat. waardering: De fabriek is architectuur- en cultuurhistorisch van belang. Tevensindustriël-archeologisch waardevol. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512413
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige wollendekfabriek De Wit in Geldrop

Station Geldrop

Parallelweg 2B
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: PERRONOVERKAPPING met WACHTKAMER annex DIENSTGEBOUW uit 1912 van het station Geldrop. Het ontwerp is van architect ir. G.W. van ..

Doktershuis

Stationsstraat 27
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: WOONHUIS met DOKTERSPRAKTIJK in Traditionalistische stijl uit 1937. Het ontwerp is van de architect ir. G.M. Leeuwenberg b.i.. H..

Prinses Beatrixschool

Stationsstraat 38
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: SCHOOLGEBOUW in Expressionistische stijl uit 1931. Het ontwerp is van architect Hanrath (Hilversum). In oorsprong een tweeklassi..

Klooster Sint-Antoniushuis

Stationsstraat 21
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: KLOOSTER "St. Antoniushuis" in Expressionistische stijl uit 1930. Ontwerp van architect J. Duynstee (Den Haag). Het klooster is ..

Nazarethschool

Stationsstraat 19
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: Voormalige achtklassige Openbare school uit 1916 gebouwd in Overgangsarchitectuur. Ontworpen door architect P. van der Velden. D..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)