Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij 'Hoogkraan': toegangshek in Leiderdorp

Overig

Achthovenerweg 43
2351AX Leiderdorp
Zuid Holland

Bouwjaar: 1875


Beschrijving van Boerderij 'Hoogkraan': toegangshek

Inleiding Op damwand met duiker geplaatst 19de-eeuws TOEGANGSHEK in Electische trant behoort bij de in hoofdzaak negentiende-eeuwse 'Hoogkraan'. 'Hoogkraan' is een beelbepalende onderdeel van een reeks van historische boerenhofstedes in de Achterhovenerpolder langs de Rijn, waar zich al lang geleden een permanente nederzetting van acht hofsteden bevond. Omschrijving Concaaf gemetselde dakwand met natuurstenen hoekblokken en in neuten in het midden, waar de staanders van het hekwerk zijn geplaatst. Het smeedijzeren hekwerk bestaat uit twee met gekrulde vleugelstukken uitgevoerde opengewerkte staanders, waar onder de decoratieve bekroning vergulde letters de naam van de boerderij 'HOOG' 'KRAAN' vormen. Ertussen is een ijzeren dubbel openslaand hekwerk geplaatst, bestaande uit door speerpunten bekroonde spijlen. Waardering Het bij de boerderij 'Hoogkraan' behorende toegangshek is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf en herkenbaar 19de-eeuws ijzeren toegangshek in eclectische trant, welke de entree naar het boerderijcomplex markeert. Het heeft ensemble- en landschappelijke waarde vanwege de ruimtelijke en functioneel relatie met de overige complexonderdelen en maakt als zodanig deel uit van een waardevolle boerderij, gelegen in het vlakke en open polderlandschap, nabij de rivier de Rijn, onderdeel uitmakend van een waardevolle boerderijstrook. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512181
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij 'Hoogkraan': toegangshek in Leiderdorp

Boerderij met zomerhuis

Achthovenerweg 43
Leiderdorp
Inleiding In hoofdzaak negentiende-eeuwse BOERDERIJ met aangebouwd ZOMERHUIS aan de westzijde heeft een oudere kern. De boerderij staat op ..

Boerderij 'Hoogkraan': wagenschuur / koetshuis

Achthovenerweg 43
Leiderdorp
Inleiding De bij de in hoofdzaak negentiende-eeuwse boerderij 'Hoogkraan' behorende WAGENSCHUUR/koetshuis is evenals het zomerhuis omstree..

Smeedijzeren inrijhek met naam buitenplaats. Lodewijk XVI trant

Achthovenerweg 49
Leiderdorp
Smeedijzeren inrijhek met naam buitenplaats. Lodewijk XVI trant.

Hardstenen paal, oorspronkelijk stoeppaal of grenspaal

Achthovenerweg 49
Leiderdorp
Hardstenen paal, oorspronkelijk stoeppaal of grenspaal. Aan drie zijden behakt in XVII A vormen.

Boerderij met onderkelderd voorhuis met opkamer onder tentdak, aangebouwd woon- en stalgedeelte, elk onder zadeldak

Achthovenerweg 49A
Leiderdorp
18e eeuwse, doch meermalen gewijzigde, BOERDERIJ met onderkelderd voorhuis met opkamer onder tentdak, aangebouwd woon- en stalgedeelte, elk ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)