Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Hoeve Welgelegen : hooitas annex schuur in Leiderdorp

Boerderij

Achthovenerweg 60
2351AZ Leiderdorp
Zuid Holland

Bouwjaar: 1940/1941


Beschrijving van De Hoeve Welgelegen : hooitas annex schuur

Inleiding In 1940-41 gebouwde HOOITAS, behorende bij boerderij van het hallehuistype met langsdeel, is opgetrokken in een aan de Delftse School verwante stijl. De 'Hoeve Welgelegen' genaamde boerderij staat op de plaats waar een op 14 mei 1940 door een Duitse bom verwoeste knip (kaasboerderij) stond. Deze werd in opdracht van het 'Bureau voor Wederopbouw Boerderijen' in Amersfoort vervangen door een zogenaamde "wederopbouw boerderij". De boerderij was bestemd voor A.B. Verkleij en is gebouwd naar een van december 1940 daterend ontwerp van de architecten Van der Laan en Reyneveld (Leiden). De naast de boerderij staande schuur is gebouwd als hooitas en was tevens voorzien van een privaat en een stal voor jongvee. Omschrijving Vanuit een rechthoekige plattegrond, in schone baksteen opgetrokken hooitas onder een hoog, met gesmoorde Hollandse pannen gedekt schilddak met zeeg. De gevels worden beƫindigd door uitgemetselde randen. De naar de boerderij gekeerde gevel staat onder een wolfseind en is hoger opgaand dan de overige gevels. De begane grond bevat een rechtgesloten deur onder rollaag en een klein, eveneens onder rollaag staand venster. Op de verdieping bevindt zich een rechtgesloten hooiluik. Het rechter deel van de gevel is iets risalerend en verbonden met het open deel van het tussenlid naar de boerderij. De evenwijdig aan de Achthovenerweg staande langsgevel bevat drie, uit een boven- en een onderdeur samengestelde rechtgesloten deuren, alsmede een klein, onder rollaag staand privaatvenster. In de van de boerderij afgekeerde gevel zitten vijf getoogde stalvensters, die zijn ingevuld met betonnen tweeruits ramen met ventilatiedorpels. De op de Oude Rijn georiƫnteerde langsgevel bevat een identiek venster. Waardering De hooitas annex schuur is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de boerderijbouw. Als zodanig behoort het bij een vroeg voorbeeld van een 'wederopbouwboerderij' uit de jaren '40 van de 20ste eeuw, vormgegeven in een aan de Delftse School verwante school. De als zondanig herkenbare hooitas annex schuur is gaaf in hoofdvorm en materiaalgebruik. De hooitas annex schuur heeft ensemblewaarde vanwege de stilistische en ruimtelijk-functionele samenhang tussen de complexonderdelen. Tevens is sprake van landschappelijke waarde door de bijdrage die het als complexonderdeel levert aan het aanzien van deze van oudsher agrarische streek langs de Rijn. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512178
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Hoeve Welgelegen : hooitas annex schuur in Leiderdorp

De Hoeve Welgelegen

Achthovenerweg 60
Leiderdorp
Inleiding In 1940-1941 gebouwde BOERDERIJ voor rundvee is van het langhuistype (halleboerderij) met langs-/voerdeel, opgetrokken in een aa..

Ringgraaf: boerderij

Achthovenerweg 51
Leiderdorp
Inleiding In oorsprong was het mogelijk een buitenplaats, die echter al lang bekend staat als hofstede onder de naam "Ringgraaf". Het betre..

Ringgraaf: toegangshek met hekpijlers

Achthovenerweg 51
Leiderdorp
Inleiding In oorsprong was het mogelijk een buitenplaats, die echter al lang bekend staat als hofstede onder de naam "Ringgraaf". Het betr..

Ringgraaf: schuur en stal

Achthovenerweg 51
Leiderdorp
Inleiding In oorsprong was het mogelijk een buitenplaats, die echter al lang bekend staat als hofstede onder de naam "Ringgraaf". Het betr..

Ringgraaf: hooiberg

Achthovenerweg 51
Leiderdorp
Inleiding In oorsprong was het mogelijk een buitenplaats, die echter al lang bekend staat als hofstede onder de naam "Ringgraaf". Het betre..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)