Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Schouwenburg: landschappelijke aanleg in 't Harde

Tuin Park Landgoed

Schouwenburg 2
8084PE 't Harde (gemeente Elburg)
Gelderland

Bouwjaar: 1850


Beschrijving van Huis Schouwenburg: landschappelijke aanleg

onderdeel 2. Historische tuin- en landschapsaanleg Er is een sterke relatie tussen huis Schouwenburg en de landschappelijke aanleg, die is geïnspireerd door de Engelse landschapsstijl en omstreeks 1850 tot stand moet zijn gekomen. Aan de zuid- en noordzijde zijn lange zichtlijnen gecreëerd op het huis. Aan de zuidzijde is een open weide omzoomd door bomen. Doordat aan beide zijden van het huis boomgroepen zijn geplaatst, vindt een vernauwing van de open ruimte naar het huis toe plaats. Hetzelfde effect ontstaat aan de noordzijde waar de toegangweg (geplaveid met klinkers in waaierverband) via een ruime bocht het huis vanaf de zijkant nadert. Deze open ruimte contrasteert met het gesloten bos links voor het huis. In dat bos bevinden zich enkele slingerpaden. Links van het huis ligt een tuin met kenmerken uit de Engelse landschapsstijl; slingerpaden en een kunstmatige glooiing met een beplanting van enkele bomen en rododendrons. Rechts van het huis ligt een moes-, kruiden- en groentetuin. De opzet hiervan is doelmatig. Huis, landschappelijke tuin en groentetuin liggen binnen een rechthoekige waterpartij, een soort gracht uit een vermoedelijk oudere situatie, die voor en achter het huis is verbreed tot een vijver. De gracht wordt gevoed vanuit een noordelijk gelegen aanvoersloot. Op een as, recht voor het huis langs, wordt het zicht beëindigd door een groep van vier bomen. Op eenvoudige wijze bestaat de aanleg uit zichtlijnen en elementen die de ruimten begrenzen. De historische tuin- en landschapsaanleg is van algemeen belang vanwege het ontwerp, met karakteristieken uit de Engelse landschapsstijl, waarin de bomen, boomrijen en water openheid en beslotenheid creëeren in een systeem waarin het huis het centrale punt is. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512066
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis Schouwenburg: landschappelijke aanleg in 't Harde

Huis Schouwenburg: landhuis

Schouwenburg 2
't Harde (Gemeente Elburg)
onderdeel 1. Huis Schouwenburg Het landhuis in zijn huidige vorm stamt uit circa 1850 en is gebouwd op een rechthoekige plattegrond met aa..

Huis Schouwenburg: koetshuis

Schouwenburg 2
't Harde (Gemeente Elburg)
onderdeel 3. Koetshuis In baksteen opgetrokken gebouw uit het eind van de 19de eeuw van één bouwlaag onder een met pannen gedekt zadeldak..

Huis Schouwenburg: boerderij

Schouwenburg 2
't Harde (Gemeente Elburg)
onderdeel 4. Boerderij Net buiten de 'gracht', ten zuiden van de Engelse tuin, bevindt zich een boerderij (19de eeuw). De boerderij heeft ..

Huis Schouwenburg: trafohuisje

Schouwenburg 2
't Harde (Gemeente Elburg)
onderdeel 5. Trafohuisje Rechts naast het hoofdgebouw staat een trafohuisje met aanbouw uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Het geheel..

De Rozenberg

Schouwenburg 1
't Harde (Gemeente Elburg)
Fraai gelegen BOERDERIJ "De Rozenberg", eerste helft 19e eeuw. Dwars voor de stal gebouwd woonhuis gedekt door een pannen schilddak; stal on..

Kaart & Routeplanner