Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Schouwenburg: landhuis in 't Harde

Kasteel Buitenplaats

Schouwenburg 2
8084PE 't Harde (gemeente Elburg)
Gelderland

Bouwjaar: 1850


Beschrijving van Huis Schouwenburg: landhuis

onderdeel 1. Huis Schouwenburg Het landhuis in zijn huidige vorm stamt uit circa 1850 en is gebouwd op een rechthoekige plattegrond met aan de westzijde een iets lagere uitbouw, waarin zich de keuken bevindt. Het huis heeft twee verdiepingen onder een omlopende kroonlijst en een met geglazuurde pannen gedekt, omlopend, afgeplat schilddak. Van de oudste bouwperiode (16de eeuw) zijn kelders onder het huis bewaard gebleven. Op het dak staan vijf schoorstenen en een klokkentorentje. De gevels zijn gepleisterd; de voorgevel heeft zeven traveeën, voorzien van vensters met schuiframen, waarvan de middelste drie risalerend zijn uitgevoerd en bekroond worden door een trapgevelvormige attiek. De gevel aan de zuidzijde telt zes traveeën en is op de begane grond voorzien van tot op de grond doorlopende vensters. Voor de middelste twee traveeën een balkon op twee kolommen, verder stores voor de schuifvensters en drie dakkapellen. De keuken heeft één bouwlaag onder een met pannen afgedekt, afgeplat zadeldak en is voorzien van schuifvensters. Van het interieur zijn ondermeer de volgende onderdelen van belang: centrale gang met marmeren vloer en stucplafond, kamer links naast de entree met schouw (afkomstig uit Oudewijk 16, te Elburg) en stucplafonds. In contrast hiermee is de kamer rechts van de ingang, deze is vrijwel zonder versiering, aangezien hier de pachters ontvangen werden. Keuken met tegels en onderdelen uit de 19de en vroeg 20ste eeuw. Bijkeuken met pomp. Ondanks wijzigingen in het interieur t.b.v. de huidige functie is het huis van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische betekenis (stijl, interieur) en vanwege de centrale plaats in de historische buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512064
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis Schouwenburg: landhuis in 't Harde

Huis Schouwenburg: landschappelijke aanleg

Schouwenburg 2
't Harde (Gemeente Elburg)
onderdeel 2. Historische tuin- en landschapsaanleg Er is een sterke relatie tussen huis Schouwenburg en de landschappelijke aanleg, die is..

Huis Schouwenburg: koetshuis

Schouwenburg 2
't Harde (Gemeente Elburg)
onderdeel 3. Koetshuis In baksteen opgetrokken gebouw uit het eind van de 19de eeuw van één bouwlaag onder een met pannen gedekt zadeldak..

Huis Schouwenburg: boerderij

Schouwenburg 2
't Harde (Gemeente Elburg)
onderdeel 4. Boerderij Net buiten de 'gracht', ten zuiden van de Engelse tuin, bevindt zich een boerderij (19de eeuw). De boerderij heeft ..

Huis Schouwenburg: trafohuisje

Schouwenburg 2
't Harde (Gemeente Elburg)
onderdeel 5. Trafohuisje Rechts naast het hoofdgebouw staat een trafohuisje met aanbouw uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Het geheel..

De Rozenberg

Schouwenburg 1
't Harde (Gemeente Elburg)
Fraai gelegen BOERDERIJ "De Rozenberg", eerste helft 19e eeuw. Dwars voor de stal gebouwd woonhuis gedekt door een pannen schilddak; stal on..

Kaart & Routeplanner


Foto's (36)

Alle 36 foto's weergeven