Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Loenersloot: langhuisboerderij in Loenersloot

Kasteel Buitenplaats

Rijksstraatweg 205
3634AL Loenersloot (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: ca. 1880


Beschrijving van Loenersloot: langhuisboerderij

Omschrijving onderdeel 10: Geheel ten zuiden van het slot Loenersloot gelegen LANGHUISBOERDERIJ uit ca. 1880. De boerderij heeft een T-vormige plattegrond en bestaat uit een woonhuis en stalgedeelte. Het deels onderkelderde woongedeelte is één bouwlaag hoog en wordt overkapt door een met rode pannen gedekt schilddak met overstek en windveren. Het haaks op het woongedeelte gelegen stalgedeelte wordt overkapt door een zadeldak. Aan weerszijden van de stal bevindt zich een kleine uitbouw onder een plat dak; stalruimte die omstreeks 1930 -?- als keuken bij het woongedeelte werd toegevoegd. De boerderij heeft een onregelmatige venster- en deurindeling. De regelmatig ingedeelde achtergevel (west) heeft baanderdeuren met aan weerszijden een getoogd stalraampje en een getoogde mestdeur, waarboven een hooiluik. De bij de boerderij behorende schuren en stallen en berg zijn voor de bescherming van rijkswege wegens te geringe monumentale waarden niet van belang. Interieur: De boerderij heeft de oorspronkelijke indeling in woon- en schuurgedeelte. Het eenvoudige interieur is in de loop der tijd enigszins gemoderniseerd. Waardering LANGHUISBOERDERIJ behorende tot de historische buitenplaats Loenersloot is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de laat-18de-eeuwse kleinschalige parkaanleg in (vroege) landschapsstijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511846
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Loenersloot: langhuisboerderij in Loenersloot

Loenersloot: krukhuisboerderij

Rijksstraatweg 207
Loenersloot (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 5: Ten zuiden van het slot Loenersloot gelegen KRUKHUISBOERDERIJ, waarschijnlijk in oorsprong daterend uit de 17de ..

Loenersloot: koetshuis

Rijksstraatweg 209
Loenersloot (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 6: In oorsprong uit ca. 1770 daterend KOETSHUIS, staande op de voormalige voorburcht ter plaatse van een ouder gebou..

Kasteel Loenersloot

Rijksstraatweg 211
Loenersloot (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 1 HOOFDHUIS van het complex historische buitenplaats Loenersloot. Het op een vrijwel vierkant kasteeleiland gelegen ..

Loenersloot: tuin- en parkaanleg

Rijksstraatweg 211
Loenersloot (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG bij complex historische buitenplaats Loenersloot. De huidige historische park- en..

Loenersloot: smeedijzeren toegangshek

Rijksstraatweg 211
Loenersloot (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 7: Tussen de gracht en het koetshuis geplaatst 19de-eeuws SMEEDIJZEREN TOEGANGSHEK, behorende bij het complex histor..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)