Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twee wachthuisjes van paleis Soestdijk in Baarn

Militair Object

Amsterdamsestraatweg 1
3744AA Baarn
Utrecht

Bouwjaar: 1883-1884
Architect: L.H. Eberson

(1 recensie)

Beschrijving van Twee wachthuisjes van paleis Soestdijk

Omschrijving complexonderdeel 4 Twee WACHTHUISJES van paleis Soestdijk, in 1883-1884 in chaletstijl ontworpen door architect L.H. Eberson. De aan de Amsterdamsestraatweg gelegen huisjes bevinden zich links van de linker inrit en rechts van de rechter inrit van het paleis. Het object is op een vierkante plattegrond boven een recent gemetselde bakstenen plint opgetrokken uit verticale houten rabatdelen. De huisjes zijn gedekt met een zadeldak met gesneden daklijsten. De voorzijde aan de inrit heeft een opening. De zijgevels en de achtergevel bezitten een venster met kruislings geplaatste roeden. Waardering complexonderdeel 4 Het wachthuisje is van cultuurhistorische waarde vanwege de functie binnen het paleiscomplex. Het is van architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype en de bouwstijl. Tevens is het object van ensemblewaarde vanwege de ligging binnen het complex van paleis Soestdijk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511702
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Twee wachthuisjes van paleis Soestdijk
4
Recensie door: ()
Middels deze reactie wil ik graag vertellen dat ik in 1972 de huidige huisjes heb gemaakt. Ze zijn nagenoeg een kopie van de huisjes uit 1883 maar 100% vervangen in 1972. Ook de gemetselde fundering onder de huisjes is toen vervangen. Een nieuwe zinken bekleding was in 1972 te duur, ze zijn toe voorzien van een bitumineuze dakbedekking.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Twee wachthuisjes van paleis Soestdijk in Baarn

Paleis Soestdijk

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Koninklijk Paleis Soestdijk, gebouwd naar ontwerp van Maurits Post als Jachthuis voor de Koning Stadhouder Willem III in 1674. In 1816 onder..

Orangerie

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Uit de eerste helft van de 19e eeuw daterende, negen vensterassen tellende orangerie, op een lage natuurstenen plint met geheel wit gepleist..

Soestdijk

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 2 De PARKAANLEG van paleis Soestdijk is oorspronkelijk aangelegd in 1689 door Maurits Post. Hiervan zijn geen..

Soestdijk

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 8 Gietijzeren BRUG, gelegen aan de zuidwestzijde achter het Paleis Soestdijk, over een deel van de vijver aan..

Sportpaviljoen

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 13 Het SPORTPAVILJOEN is in 1937 ontworpen door de architecten J. de Bie Leuveling Tjeenk en A.J. van der Ste..

Kaart & Routeplanner