Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hekwerk met hardstenen en gietijzeren hekpijlers in Baarn

Overig

Amsterdamsestraatweg 1
3744AA Baarn
Utrecht

Bouwjaar: 1880-1890
Architect: L.H. Eberson


Beschrijving van Hekwerk met hardstenen en gietijzeren hekpijlers

Omschrijving complexonderdeel 3 Aan de Amsterdamsestraatweg gelegen HEKWERK van smeedijzer met hardstenen en gietijzeren HEKPIJLERS. De hekpijlers zijn ontworpen door L.H. Eberson. De vier hardstenen geblokte pijlers hebben een bekroning met een architraaf waarop een bolvormige bekroning met lobben is geplaatst. Aan de hekpijlers is een smeedijzeren hekwerk bevestigd. De openslaande hekken aan de pijlers bezitten krulwerk, waarin een rozet is bevestigd. Het hekwerk loopt van de oostzijde aan de kant van de Biltseweg tot aan de westzijde bij de portierswoning. Hier bevindt zich, teruggelegen van de Amsterdamsestraatweg, een enkel openslaand hek met twee gietijzeren hekpijlers, in dezelfde stijl als de hardstenen pijlers voor het paleis. Waardering complexonderdeel 3 Het hekwerk is van architectuurhistorische waarde als ontwerp van architect Eberson alsmede van situationele waarde aan de Amsterdamsestraatweg, in relatie tot paleis Soestdijk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511701
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hekwerk met hardstenen en gietijzeren hekpijlers in Baarn

Paleis Soestdijk

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Koninklijk Paleis Soestdijk, gebouwd naar ontwerp van Maurits Post als Jachthuis voor de Koning Stadhouder Willem III in 1674. In 1816 onder..

Orangerie

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Uit de eerste helft van de 19e eeuw daterende, negen vensterassen tellende orangerie, op een lage natuurstenen plint met geheel wit gepleist..

Soestdijk

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 2 De PARKAANLEG van paleis Soestdijk is oorspronkelijk aangelegd in 1689 door Maurits Post. Hiervan zijn geen..

Soestdijk

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 8 Gietijzeren BRUG, gelegen aan de zuidwestzijde achter het Paleis Soestdijk, over een deel van de vijver aan..

Sportpaviljoen

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 13 Het SPORTPAVILJOEN is in 1937 ontworpen door de architecten J. de Bie Leuveling Tjeenk en A.J. van der Ste..

Kaart & Routeplanner