Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vier tuinvazen in Baarn

Tuin Park Landgoed

Amsterdamsestraatweg 1
3744AA Baarn
Utrecht

Bouwjaar: 1775-1825


Beschrijving van Vier tuinvazen

Omschrijving complexonderdeel 18 Vier TUINVAZEN staande aan de voorzijde van paleis Soestdijk. Twee tuinvazen dateren uit het einde van de zeventiende eeuw en zijn vervaardigd uit zandsteen. De onderzijde van de vaas is voorzien van lobben. De deksel is bewerkt met diverse soorten bladmotieven, druiven en een bekroning in de vorm van een granaatappel. De vazen zijn voorzien van figurale voorstellingen in reliƫf. De westelijk geplaatste vaas heeft een bachanale voorstelling met cupido's en bachanten op en rond een triomfwagen. De oostelijk geplaatste vaas heeft een voorstelling van de godin Venus op een triomfwagen, getrokken door cupido's. Op de strijdwagen staat een pijlen schietende cupido. De andere twee tuinvazen zijn vervaardigd uit marmer en dateren uit de negentiende eeuw. Deze zijn onbewerkt en geplaatst op een stenen, gecementeerde voet. Waardering complexonderdeel 18 De vazen zijn van cultuurhistorisch belang als restant van de vroege aanleg van de buitenplaats. Tevens zijn ze van architectuurhistorische waarde als decoratief element en van ensemblewaarde vanwege de plaats voor het paleis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511700
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vier tuinvazen in Baarn

Paleis Soestdijk

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Koninklijk Paleis Soestdijk, gebouwd naar ontwerp van Maurits Post als Jachthuis voor de Koning Stadhouder Willem III in 1674. In 1816 onder..

Orangerie

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Uit de eerste helft van de 19e eeuw daterende, negen vensterassen tellende orangerie, op een lage natuurstenen plint met geheel wit gepleist..

Soestdijk

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 2 De PARKAANLEG van paleis Soestdijk is oorspronkelijk aangelegd in 1689 door Maurits Post. Hiervan zijn geen..

Soestdijk

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 8 Gietijzeren BRUG, gelegen aan de zuidwestzijde achter het Paleis Soestdijk, over een deel van de vijver aan..

Sportpaviljoen

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 13 Het SPORTPAVILJOEN is in 1937 ontworpen door de architecten J. de Bie Leuveling Tjeenk en A.J. van der Ste..

Kaart & Routeplanner