Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Jagershuis met stal in Jaarsveld

Woonhuis

S L van Alterenlaan 28
3413MJ Jaarsveld (gemeente Lopik)
Utrecht


Beschrijving van Jagershuis met stal

Omschrijving JAGERSHUIS MET STAL. Aan de zuidwestsingel ligt een boerderij, het zogenaamde jagershuis, in oorsprong daterend uit de derde kwart van de 17de eeuw, in de 18de eeuw uitgebreid met een smalle aanbouw aan de noordwestzijde en een uitgebouwde kamer aan de zuidoostzijde en in de 19de eeuw naar het noordoosten toe verlengd, waardoor het huis een boerderijtje werd. Restauratie 1984. Het bakstenen pand met donkere plint is gebouwd op rechthoekige grondslag onder een met riet gedekt zadeldak met wolfseind (noordoostgevel). Vensters onder ontlastingsbogen (korfbogen). Op het erf een negentiende-eeuwse schuur op rechthoekige grondslag opgetrokken uit baksteen onder een met riet gedekt zadeldak. Waardering JAGERSHUIS MET STAL van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als functioneel onderdeel van het kasteel; - vanwege de ensemblewaarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511212
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Jagershuis met stal in Jaarsveld

Laag huisje met riet gedekt

S L van Alterenlaan 28
Jaarsveld (Gemeente Lopik)
Laag HUISJE met riet gedekt. Kruiskozijnen. Bogen boven de ramen. XVII. Bijzonder aardig.

Bakstenen boogbrug

S L van Alterenlaan 28
Jaarsveld (Gemeente Lopik)
Omschrijving BRUG. De toegang tot het jagershuis wordt gevormd door een 18de-eeuwse bakstenen boogbrug voorzien van twee bogen met muuran..

Terrein waarin overblijfselen van het Kasteel Jaarsveld

-
Jaarsveld (Gemeente Lopik)
Terrein waarin overblijfselen van het kasteel Jaarsveld. Datering: 14e eeuw.

Nederlands hervormde kerk

Kerkstraat 5
Jaarsveld (Gemeente Lopik)
NED. HERV. KERK (XVd) is een eenbeukige baksteenbouw met een smaller koor en een toren. Het schip - in 1672 door brand verwoest - wordt over..

Polderhuis

Lekdijk Oost 12
Jaarsveld (Gemeente Lopik)
Omschrijving Het achter de Lekdijk gelegen POLDERHUIS is opgetrokken op een nagenoeg rechthoekige plattegrond en telt hoofdzakelijk twee b..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)