Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij in neo-barokstijl met tuinaanleg in Annerveenschekanaal

Boerderij

Greveling 16
9654PT Annerveenschekanaal (gemeente Aa en Hunze)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1905 1905 ca. 1905


Beschrijving van Boerderij in neo-barokstijl met tuinaanleg

Inleiding Boerderij in een royale tuinaanleg, geöriënteerd op het kanaal, deel uitmakend van de oorspronkelijke agrarische structuur. Gebouwd ca. 1900-1910. Rijke detaillering In Neo-barokke stijl (Louis XIV). De boerderij is gelegen binnen het te beschermen dorpsgezicht Annerveenschekanaal. De bescherming betreft het hoofdvolume met bijzondere aandacht voor de detaillering van het woonhuisgedeelte. De tuinaanleg in engelse landschapsstijl is symmetrisch ontworpen rond twee monumentale solitairen aan de voorzijde van het woonhuisgedeelte. Omschrijving Boerderij van het krimpentype opgetrokken in baksteen onder een wolfdak. De gevels van het woongedeelte zijn gepleisterd, op het dak liggen muldenpannen. Op het bedrijfsgedeelte oud-hollandse en muldenpannen. In de pleistering van het woongedeelte zijn een plint, pilasters en een blokverband gesuggereerd. In de, door de krimpen assymetrische, voorgevel op de begane grond vier zesruits schuifvensters met segmentboog, gevat in een gepleisterde profiellijst met kuif o.a. met schelpmotief. Rijk versierde rolluikkasten in de dagkanten. Op de verdieping drie mezzanino vensters. In de rechterzijgevel van het woongedeelte drie zesruits schuifvensters. De keukengevel is nieuw opgemetseld en heeft een modern venster. In de linkergevel twee schuifvensters als in de voorgevel en twee minder rijk gedecoreerde schuifvensters links daarvan met op de mezzanino een roosvenster. Het bedrijfsgedeelte heeft een enigszins gewijzigde hoofdgevel. Daarin twee loopdeuren, de rechter met segmentboogvormige bovendorpel, en twee liggende zesruits stalramen. In de geveltop drie zesruits rondboog stalvensters. In de rechter stalgevel zeven ijzeren rondgebogen stalvensters met eveneens rondgebogen roedenverdeling in de top. In de krimp een dubbele inrijdeur. In de linker stalgevel zes van de genoemde zesruits stalvensters, deels in een nieuw opgemetselde gevel. Waardering Boerderij in tuinaanleg van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang - de kwaliteit van het ontwerp - de beeldbepalende ligging in een beschermd dorpsgezicht - als onderdeel van een agrarisch complex (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510978
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij in neo-barokstijl met tuinaanleg in Annerveenschekanaal

Grevijlinkhuis

Ellentshoek 10
Annerveenschekanaal (Gemeente Aa en Hunze)
Huis Grevylinck. Deftig huis met verdieping en monumentale ingangspartij 1785.

Hervormde kerk met aangebouwde pastorie

Greveling 117
Annerveenschekanaal (Gemeente Aa en Hunze)
Ned.Herv.Kerk en pastorie, 1835, onder een dak. Toren van 1860.

Annerzathe

Greveling 195
Annerveenschekanaal (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Diaconiewoning gebouwd rond 1885, mogelijk naar ontwerp van Rijks- of Provinciale waterstaat, in Waterstaatsstijl. De woning is ..

Schutsluis

Semsstraat 2
Eexterveenschekanaal (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Draaibrug uit 1891 in samenhang met brugwachterswoning en kanaal gebouwd. Beeldbepalend en karakteristiek voor Eexterveenschekana..

Schutsluis, brugwachterswoning

Semsstraat 2
Eexterveenschekanaal (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Brugwachterswoning gebouwd ca 1880 in directe samenhang met de ontwikkeling van de vervening Eexterveenschekanaal in het algemee..

Kaart & Routeplanner