Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde pastorie Voorm. hervormde pastorie in Anloo

Kerkelijk Gebouw

Kerkbrink 6
9467PH Anloo (gemeente Aa en Hunze)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1890 1955 (schuur) 1986 (verb.) 1890 ca. 1890 1955 (schuur) 1986 (verb.)
Architect: J. Boelens Kzn. (1955) Boelens 1955 J. Boelens Kzn. (1955)


Beschrijving van Hervormde pastorie Voorm. hervormde pastorie

Inleiding Pastorie gebouwd in ca. 1890 in opdracht van de Nederlands Hervormde Gemeemte van Anloo. De pastorie heeft een relatief rijke vormgeving in eclectische trant. De pastorie fungeert nu als woonhuis en is daartoe verbouwd. In 1955 is een schuur aangebouwd, naar ontwerp van architectenbureau J. Boelens Kzn. uit Assen. Met een verbouwing van 1986 heeft het pand ook inwendig zijn oorspronkelijke hoofdopzet teruggekregen. In het dak moderne veluxvensters. De bescherming betreft de oorspronkelijke hoofdmassa en de teruggebrachte indeling, behalve het schuurgedeelte. Omschrijving Pastorie op rechthoekige grondslag opgetrokken over één bouwlaag, deels onderkelderd, onder een met geglazuurde platte friese pannen gedekt schilddak. De voorgevel heeft een symmetrische opzet. De hoeken en de middentravee met dakkapel zijn geaccentueerd met blokpilasters (bugnato en diamantkop), verbonden door een plint en een verkropte kroonlijst. De entree bestaat uit een dubbele glasdeur met sierroosters onder een bovenlicht met segmentboog. De middentravee mondt uit in een dakkapel met twee schuifvensters onder segmentboog, afgedekt met een fronton met sierwerk (palmetmotief). In de gevel verder twee maal twee T-vensters met segmentvormige bovendorpels. Onder de vensters casementen. De linkerzijgevel is gemetseld en met plint, hoekpilasters en verkropte kroonlijst uitgevoerd, met twee vensters als in de voorgevel. De achtergevel is in de recentste verbouwing gestuct, de gevelopeningen zijn origineel. Hier vier zesruits schuifvensters, centraal een entree onder een bovenlicht met rondboog en stoep. Onder het linkerraam een kelderraam. In het dakschild een dakkapel. De rechtergevel wordt voornamelijk ingenomen door de schuuraanbouw uit de vijftiger jaren. Links hiervan een T-venster als in de voorgevel. Het blokverband van de hoekpilaster komt terug in het gevelvlak. Waardering Pastorie van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang - in samenhang met de Nederlands Hervormde kerk. - de kwaliteit van het ontwerp - de beeldbepalende ligging binnen het beschermde gezicht Anloo - de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510977
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde pastorie Voorm. hervormde pastorie in Anloo

Boerderij met zijbaander en woondeel met rechte top

Kerkbrink 4
Anloo (Gemeente Aa en Hunze)
19e eeuwse boerderij met zijbaander en woongedeelte met rechte top.

Hervormde kerk, toren

Kerkbrink 5
Anloo (Gemeente Aa en Hunze)
Toren van de Ned.Herv.Kerk. Klokkenstoel met klok van J.A. de Grave en N. Muller, 1732, diam. 114 cm.

Hervormde kerk (Magnuskerk)

Kerkbrink 3
Anloo (Gemeente Aa en Hunze)
NED.HERV.KERK. Tufstenen schip van omstreeks 1100. gotisch koor ter vervanging van romaanse absis. Inwendig 15e eeuwse muurschilderingen. In..

Boerderij met gepleisterd woonhuis en herbouwd bedrijfsdeel (wellicht voorm. Schultehuis)

Brinkstraat 5
Anloo (Gemeente Aa en Hunze)
Wellicht voormalig Schultehuis. Woonhuis met rechte topgevel en anker 1818. Geheel gepleisterd. In de neuten van de toegangsdeur in de zijge..

Homanshof

Lunsenhof 20
Anloo (Gemeente Aa en Hunze)
Boerderij. Oudste boerderij ter plaatse met underschoer en woongedeelte met bakstenen topgevel.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)