Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rentenierswoning in ambachtelijk-traditionele stijl in Baflo

Woonhuis

Rudolf Agricolastraat 2
9953PC Baflo (gemeente Winsum)
Groningen

Bouwjaar: ca. 1880 1923 (verb.) 1880 ca. 1880 1923 (verb.)

(1 recensie)

Beschrijving van Rentenierswoning in ambachtelijk-traditionele stijl

Inleiding RENTENIERSWONING gebouwd circa 1880 volgens een balk waarin staat gekrast: A. Boot 1880. In 1923 is het pand door L. Bakker & Zoon verbouwd tot winkelwoonhuis. Het kreeg onder andere een groot winkelraam met een deur erin. De deur is nu verdwenen, over is een groot raam. Oorspronkelijk had het huis een achterhuis. Dit is na de jaren zeventig door brand verwoest en opgeruimd. Het in een Ambachtelijk-traditionele trant opgetrokken pand met eclectische elementen, is markant gelegen op de hoek van de Hoofdstraat en de R. Agricolastraat. Bij het huis hoort een schuurtje met houten aangekapte garage, dat wegens onvoldoende kwaliteit buiten de bescherming valt. Omschrijving Tot winkelwoonhuis verbouwde RENTENIERSWONING opgetrokken op een rechthoekige plattegrond in een rood-bruine baksteen op een donkerrood bakstenen trasraam. Het schilddak is gedekt met een zwarte Friese geglazuurde pan en heeft vier gemetselde schoorstenen met kap. Een kroonlijst en gepleisterde hoekpilasters met spiegels verlevendigen de gevels. De hoofdentree bevindt zich midden in de voorgevel en bestaat uit een nieuwe deur (oorspronkelijk een dubbele paneeldeur) met bovenlicht in een portiek met verspringende houten omlijsting. Boven de entree bevindt zich een dakkapel onder een zadeldakje met sierlijst waarop een houten ornament prijkt. De dakkapel heeft openslaande deuren met decoratieve gietijzeren roedenverdelingin de deurlichten. Ervoor een houten balkon steunend op twee consoles. Het winkel-woonhuis heeft T-vensters met ronde schouders binnen een houten omlijsting met kuif. De voorgevel heeft er twee, links van de entree, en een groot omlijst winkelraam met een vierruits glas-in-lood bovenlicht rechts ervan. Dit raam wordt herhaald in de noordgevel. In deze gevel bevinden zich tevens twee dichtgezette T-vensters. De zuidgevel heeft twee T-vensters, openslaande deuren met houten omlijsting en een keldervenster. De achtergevel heeft een nieuwe deur met getoogd bovenlicht, een klein venster en een omlijst venster met dichtgezet bovenlicht (niet origineel). Het INTERIEUR is dusdanig verbouwd dat het buiten de bescherming valt. Waardering Rentenierswoning van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang - als voorbeeld van een woning uit de tweede helft van de 19de eeuw, die is omgebouwd tot winkel - vanwege de bijzondere 19de-eeuwse ornamentiek - vanwege de beeldbepalende ligging in de hoofdstraat van het dorp (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510826
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Rentenierswoning in ambachtelijk-traditionele stijl
4
Recensie door: ()
De voorgevel is in 2002 in oude stijl hersteld incl de voordeur een trouw en rouw deur van 1880 zie jullie foto.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rentenierswoning in ambachtelijk-traditionele stijl in Baflo

Hervormde kerk en toren (Sint-Laurentiuskerk)

Kostersgang 6-8
Baflo (Gemeente Winsum)
Herv.Kerk en vrijstaande toren op verhoogd kerkhof. Eenbeukig kerkgebouw. deels nog uit tufsteen bestaande, deels uit baksteen en nog wel de..

Voetgangersbrug over het Kanaal Baflo-Mensingeweer (hoogholtje)

Kruisstraat 21
Baflo (Gemeente Winsum)
Inleiding VOETGANGERSBRUG van het hoogholttype over het Kanaal Baflo-Mensingeweer vermoedelijk uit ongeveer 1910. De brug ligt in het verle..

Dorpshuis zonder verdieping onder schilddak met hoekschoorstenen

Heerestraat 3
Baflo (Gemeente Winsum)
Dorpshuis zonder verdieping onder schilddak met hoekschoorstenen. Omlijste ingang; zesruitsvensters.

Dokterswoning in eclectische stijl met aangebouwd koetshuis

Willem de Zwijgerstraat 1
Baflo (Gemeente Winsum)
Inleiding PRAKTIJKWONING in 1880 gebouwd als dokterswoning met aangebouwd KOETSHUIS in Eclectische stijl. Het interieur en de westgevel zij..

Nieuw Blokken

Willem de Zwijgerstraat 2
Baflo (Gemeente Winsum)
Inleiding RENTENIERSWONING met aangebouwde GARAGE uit 1929/30 ontworpen door architect W. Reitsema in opdracht van de heer K. van der Tuuk,..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)