Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Stadsweide in Enschede

Gebouw

Prinsestraat 10
7513AL Enschede
Overijssel

Bouwjaar: 1913


Beschrijving van De Stadsweide

Inleiding Het SCHOOLGEBOUW, "De Stadsweide", is in 1913 gebouwd als zevenklassige openbare lagere school met inpandige congiërgewoning en gymnastiekzaal naar een ontwerp van de stadsarchitect A.H. Op ten Noort. Ook nu is er een openbare basisschool ondergebracht. De school is inwendig met behoud van enkele oorspronkelijke interieurelementen gemoderniseerd. De school staat met de voorgevel (O) aan de Prinsestraat, direct naast de synagoge. Een smeedijzeren spijlenhek tussen gemetselde hekpijlers met natuurstenen kussens vormt de erfscheiding tussen het plein voor de school en de straat. Het grote speelplein aan de achterzijde wordt aan de oost- en zuidzijde begrensd door de twee vleugels van de school. Omschrijving Het schoolgebouw heeft een winkelhaakvormige plattegrond met een gedeelte van twee bouwlagen in de oksel tussen twee zijvleugels van één bouwlaag onder overstekende met rode pannen gedekte schild- en zadeldaken. De in rode baksteen opgetrokken gevels hebben een iets uitgemetseld plint onder een natuurstenen afdeklijstje, hoeklisenen en friezen onder de gootlijst. De hoofdingang bevindt zich in de voorgevel (O) aan de Prinsestraat in het gedeelte met verdieping. Een hardstenen stoep van drie treden leidt naar de dubbele paneeldeur met ovale negenruits vensters onder een gewelfde houten luifel op geprofileerd consoles. Het venster boven de luifel bestaat uit drie getoogde glas-in-loodramen. Op het tableau van gekleurde geglazuurde tegels rechts van de ingang staat de tekst: "Openbare Lagere School B2". De grote lokaalvensters in de voor- en de linker zijgevel (O en Z) zijn uitgevoerd met kruiskozijnen en roedenverdeling. In de oksel van de winkelhaak aan de achterzijde van het gedeelte met verdieping een halfrond uitgebouwd trappehuis met glas-in-lood traplichten onder een schilddakje. In de achtergevels van de zijvleugels worden de eenvoudige rechtgesloten vensters van de toiletgroepen afgewisseld met de samengestelde gangvensters onder segmentbogen. De hoog opgaande entreepartij in de noordgevel van de westvleugel heeft een schilddakje met piron op de nok. In de dakschilden van de lage zijvleugels dakkapellen met drie zesruitsvensters onder geknikte zadeldakjes. Inwendig is de oorspronkelijke indeling met onder meer de betegelde gangen, de hal met de rondbogen en het trappehuis met de originele trapleuningen en glas-in-lood traplichten bewaard gebleven. Waardering Schoolgebouw van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: -de (oorspronkelijke) functie van lagere school - de typologie en bouwstijl die kenmerkend is voor de schoolgebouwen van de stadsarchitect A.H. Op ten Noort in Enschede - de hoge mate van gaafheid van het exterieur - de gave interieuronderdelen - de beeldbepalende situering naast de synagoge aan de Prinsestraat (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510623
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Stadsweide in Enschede

Synagoge

Prinsestraat 14
Enschede
Inleiding De SYNAGOGE, samen met de voormalige Joodse SCHOOL en twee WONINGEN in één bouwvolume, is in 1927-1928 gebouwd in opdracht van ..

Herenhuis met artsenpraktijk

Kortenaerstraat 3
Enschede
Inleiding HERENHUIS met ARTSENPRAKTIJK gebouwd ca. 1930 naar ontwerp van W. Hamdorff, in traditionalistische materialen met architectonisch..

Sonnevanck

Ariënsplein 2
Enschede
Inleiding Het vrijstaande HERENHUIS, "Sonnevanck", is in 1911 gebouwd als burgemeesterswoning voor Edo Bergsma naar een ontwerp van de stad..

Huize de Groote Schuur: herenhuis

M.H. Tromplaan 23
Enschede
Inleiding In opdracht van de bankier mr. Benjamin Willem Blijdenstein jr. is het HERENHUIS De Groote Schuur in 1910-12 gebouwd naar ontwerp..

De Maere

Ariënsplein 3
Enschede
Inleiding In 1909 is als onderwijsinstelling uit de Nederlandse School voor Nijverheid en Handel de Textielschool ontstaan, in 1918 gevolgd..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)