Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Julia Jan Woutersstichting, grafheuvel met grafkelder in Oudeschoot

Graf Begraafplaats

Schoterlandseweg 45
8451KA Oudeschoot (gemeente Heerenveen)
Friesland

Bouwjaar: 1807-'10


Beschrijving van Julia Jan Woutersstichting, grafheuvel met grafkelder

Inleiding OMGRACHTE RONDE GRAFHEUVEL met GRAFKELDER van de familie Bienema. De familie Bienema liet in 1763, ongeveer ter plaatse van een voormalige boerderij, de buitenplaats Veenwijk bouwen. Het landgoed werd geleidelijk uitgebreid door grondaankopen aan de oostelijke zijde. Aan de noordzijde van deze uitbreiding werd tussen 1807-1810 een omgrachte, ronde grafheuvel gesticht door Epke Roos van Bienema en zijn vrouw Sara Susanna Bergsma. In de gehele aanleg van het wandelbos vormt de grafheuvel een solitair, romantisch element, met twee hulstbomen bij de toegang. Omschrijving De grond uit de gegraven cirkelvormige gracht is gebruikt om een gemetselde grafkelder te bedekken, zodat de grafheuvel ontstond. Het familiegraf van de Bienema's bestaat uit een gemetselde gewelfconstructie. De toegang tot de grafkelder wordt afgedekt door een onversierde rechthoekige sluitsteen opgelegd op diagonaal opgemetselde muurdammen. De toegang wordt geflankeerd door twee hulstbomen. Waardering De omgrachte ronde grafheuvel met grafkelder van de familie Bienema uit ca 1807-1810 is van algemeen cultuurhistorisch belang: - als bijzonder object in de typologische en functionele ontwikkeling van de grafkelder, dat tot de vroegste van dergelijke particuliere grafkelders in Friesland behoort en vermoedelijk als voorbeeld heeft gediend van een dergelijke grafkelder op de begraafplaats van Brongerga, - vanwege de historische relatie met de bosaanleg van het vm. buiten Veenwijk en passend in het idee van de aanleg van de landschappelijke tuinstijl, waarin objecten die bepaalde emoties van vermaak of ernst opriepen, werden opgenomen, - vanwege de redelijke mate van visuele gaafheid in de landschappelijk omgeving, - vanwege de hoge mate van typologische zeldzaamheid in Friesland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510471
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Julia Jan Woutersstichting, grafheuvel met grafkelder in Oudeschoot

Julia Jan Wouters Stichting, hoofdgebouw

Schoterlandseweg 45
Oudeschoot (Gemeente Heerenveen)
Inleiding Het HOOFDGEBOUW van de JULIA JAN WOUTERS STICHTING, ter plaatse van het vm. landhuis Veenwijk. Tussen 1873 en 1892 is het buitenh..

Julia Jan Woutersstichting, bos, park, tuin en zonnewijzer

Schoterlandseweg 45
Oudeschoot (Gemeente Heerenveen)
Inleiding De geschiedenis van de BOS-, PARK- en TUINAANLEG nabij de Julia Jan Wouters Stichting hangt nauw samen met de voormalige buitenpl..

Julia Jan Woutersstichting, hek op grachtdam

Schoterlandseweg 45
Oudeschoot (Gemeente Heerenveen)
Inleiding HEK op de grachtdam van de vm. buitenplaats Veenwijk op het terrein van de Julia Jan Wouters Stichting. In 1845 werd de buitenpla..

Julia Jan Woutersstichting, tuinmanswoning

Schoterlandseweg 43
Oudeschoot (Gemeente Heerenveen)
Inleiding De TUINMANSWONING bij de Julia Jan Wouters Stichting, thans directiewoning, is in 1901 in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant geb..

Landhuisje met gotiserende vensters

Tjeerd Roslaan 4
Oudeschoot (Gemeente Heerenveen)
Landhuisje van een verdieping met gotiserende vensters.

Kaart & Routeplanner