Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Aanplakzuil in Appingedam

Overig

aan het Kattendiep Kattendiep aan het Kattendiep
9900AA Appingedam
Groningen

Bouwjaar: 1930-1940 1940 1930-1940
Architect: n.v.t.


Beschrijving van Aanplakzuil

Inleiding AANPLAKZUIL gelegen op de hoek van de Koningstraat en Kattendiep-West. De zuil uit de jaren dertig van de 20ste eeuw, heeft in de loop der tijd op verschillende plekken in de stad gestaan, waaronder aan het begin van de Wilhelminastraat op de middenberm. Het object is eigendom van de gemeente en was oorspronkelijk waarschijnlijk bestemd voor reclame van de voormalige bioscoop aan de Dijkstraat. Het is een uniek object dat verder in de provincie Groningen nergens is aangetroffen. De zuil is midden op een met klinkers geplaveide cirkel geplaatst op een open hoek. Omschrijving Geheel uit beton gegoten ronde AANPLAKZUIL op achthoekige betonnen basis met flauw hellend koepeldak. De zuil is aan de bovenzijde voorzien van twee verdikte betonnen banden. Waardering Aanplakzuil uit de jaren dertig van de 20ste eeuw van algemeen cultuurhistorisch belang - als herinnering aan de bioscoop die in de jaren twintig van deze eeuw in Appingedam is gesticht - als voorbeeld van een betonnen aanplakzuil uit de jaren dertig van deze eeuw - vanwege de hoge mate van gaafheid - vanwege de typologische zeldzaamheid voor de provincie Groningen (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509411
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Aanplakzuil in Appingedam

Onderkelderd pand met verdieping en gepleisterde voorgevel onder schilddak

Gouden Pand 18
Appingedam
In aanleg 17e eeuws onderkelderd pand (1631) met verdieping onder pannen gedekt schilddak tegen topgevel met vlechtingen aan de achterzijde;..

Onderkelderd pand met verdieping en gepleisterde voorgevel onder schilddak

Gouden Pand 16
Appingedam
In aanleg 17e eeuws onderkelderd pand met verdieping onder pannen gedekt schilddak. De voorgevel draagt een 19e eeuws karakter, is gepleiste..

Witgepleisterd pand onder schilddak met verdieping en zware kroonlijst aan de voorzijde

Gouden Pand 12
Appingedam
In aanleg 17e eeuws onderkelderd pand met verdieping onder pannengedekt schilddak, aan voorzijde afgesloten door zware eenvoudig gedetaillee..

Filadelfia

Broerstraat 2
Appingedam
Pand zonder verdieping doch met drie van de zeven travee├źn als middenpartij in de kap opgetrokken en van groot tympaan voorzien. Omlijste i..

Onderkelderd pand met verdieping en zware kroonlijst onder zadeldak met voorschild

Gouden Pand 10
Appingedam
Onderkelderd pand met verdieping onder zadeldak met voorschild; voorgevel afgesloten door zware kroonlijst; roeden in de vensters.

Kaart & Routeplanner