Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Renswoude: prieel in Renswoude

Kasteel Buitenplaats

Dorpsstraat 3 A
3927BA Renswoude
Utrecht

Bouwjaar: 1860


Beschrijving van Kasteel Renswoude: prieel

PRIEEL. Uit wit geschilderde houten delen opgetrokken prieel ("Weesje"), thans ten zuiden van kasteel Renswoude staande en daterend uit ca. 1860. Het prieel heeft een 7-hoekige plattegrond, staat op een bakstenen plint en wordt overkapt door een tentdak, thans gedekt met bitumen, dat uit zes dakschilden bestaat. Het dak wordt bekroond door een houten piron. De voorgevel bestaat uit een uitneembaar houten schot. Waardering PRIEEL behorende tot de historische buitenplaats Renswoude is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - vanwege de ornamentele waarde; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509382
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Renswoude: prieel in Renswoude

Kasteel Renswoude: hoofdonderdeel

Dorpsstraat 3
Renswoude
HOOFDGEBOUW (Kasteel Renswoude). Het huidige hoofdgebouw (kasteel Renswoude) van de historische buitenplaats Renswoude, gelegen op een tha..

Kasteel Renswoude: historische tuin- en parkaanleg

Dorpsstraat 3
Renswoude
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Johan van Reede, heer van Renswoude en domdeken van Utrecht, kocht in 1623 het goed Renswoude en liet, in..

Kasteel Renswoude: duiventoren

Dorpsstraat 3
Renswoude
DUIVENTOREN. De vermoedelijk in oorsprong uit ca. 1700 daterende duiventoren is gelegen op een heuvel aan het einde van een zichtas over d..

Kasteel Renswoude: tuinmuur

Dorpsstraat 3
Renswoude
TUINMUUR. In het zuid-oosten van de aanleg gelegen tuinmuur, die de thans niet meer bestaande moestuin aan de noordzijde heeft afgesloten...

Kasteel Renswoude: twee tuinvazen bij toegangshek

Dorpsstraat 3
Renswoude
TWEE TUINVAZEN BIJ TOEGANGSHEK. Twee vroeg 18de-eeuwse zandstenen tuinvazen met deksel op een hardstenen sokkel. De vazen zijn gedecoreerd..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)