Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Renswoude: duiventoren in Renswoude

Kasteel Buitenplaats

Dorpsstraat 3
3927BA Renswoude
Utrecht

Bouwjaar: 1700


Beschrijving van Kasteel Renswoude: duiventoren

DUIVENTOREN. De vermoedelijk in oorsprong uit ca. 1700 daterende duiventoren is gelegen op een heuvel aan het einde van een zichtas over de vijverpartij ten westen van het kasteel. De op een vierkante plattegrond, in baksteen opgetrokken duiventoren, is twee bouwlagen hoog en heeft een plat dak. Het platte dak werd in het eerste kwart van de 19de eeuw voorzien van 'kantelen' op de naar het kasteel gerichte gevel. Deze gevel werd toen tevens wit gepleisterd en voorzien van een zwarte plint. De toren heeft een rondboogachtige onderdoorgang. Op de verdieping bevindt zich een duivenslag. De duiventoren, als folly en als 'piont de vue', vormt een belangrijk ornamenteel onderdeel van het landschapspark. Waardering DUIVENTOREN behorende tot de historische buitenplaats Renswoude is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - als folly en 'piont de vue' in de historische park- en tuinaanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509379
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Renswoude: duiventoren in Renswoude

Kasteel Renswoude: hoofdonderdeel

Dorpsstraat 3
Renswoude
HOOFDGEBOUW (Kasteel Renswoude). Het huidige hoofdgebouw (kasteel Renswoude) van de historische buitenplaats Renswoude, gelegen op een tha..

Kasteel Renswoude: historische tuin- en parkaanleg

Dorpsstraat 3
Renswoude
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Johan van Reede, heer van Renswoude en domdeken van Utrecht, kocht in 1623 het goed Renswoude en liet, in..

Kasteel Renswoude: tuinmuur

Dorpsstraat 3
Renswoude
TUINMUUR. In het zuid-oosten van de aanleg gelegen tuinmuur, die de thans niet meer bestaande moestuin aan de noordzijde heeft afgesloten...

Kasteel Renswoude: twee tuinvazen bij toegangshek

Dorpsstraat 3
Renswoude
TWEE TUINVAZEN BIJ TOEGANGSHEK. Twee vroeg 18de-eeuwse zandstenen tuinvazen met deksel op een hardstenen sokkel. De vazen zijn gedecoreerd..

Kasteel Renswoude: twee tuinvazen bij bordestrap

Dorpsstraat 3
Renswoude
TWEE TUINVAZEN BIJ BORDESTRAP. Twee vroeg 18de-eeuwse, zandstenen tuinvazen met deksel op een hardstenen sokkel. De vazen zijn gedecoreerd..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)