Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Brandspuithuisje annex arrestantenlokaal in Aardenburg

Gebouw

Markt 2
4527CM Aardenburg (gemeente Sluis)
Zeeland

Bouwjaar: 1888


Beschrijving van Brandspuithuisje annex arrestantenlokaal

Inleiding Brandspuithuisje annex arrestantenlokaal, volgens gedenksteen in de puntgevel in 1888 gebouwd. Uitgevoerd in eclectische stijl naar ontwerp van de bouwkundige J.A. Frederiks. Het interieur komt niet voor bescherming in aanmerking. Omschrijving Tweezijdig aangebouwd pand op rechthoekige plattegrond, één bouwlaag en een zadeldak hoog. Geheel opgetrokken in rode baksteen. De gevels zijn verrijkt met natuurstenen speklagen, sluitstenen, blokjes, afdekplaten en gevelstenen, waterlijst en ijzeren muurankers. De zuidelijke gevel is een schoudergevel met twee schouders, die op de begane grond voorzien is van een dubbele houten deur met aan weerszijden een smal, hoog venster met latei en rondboogje. Op de verdieping een houten kozijn met stolpraam met roedeverdeling en bovenlicht met roedeverdeling; houten luiken voor de onderramen; venster afgesloten door een latei en een rondboogje. Aan weerszijden van dit venster een natuurstenen, ronde gevelsteen met in de rechter steen het jaartal 1888. De top van de gevel eindigt in een smalle, rechthoekige hals. De langsgevel aan de Markt wordt in het midden onderbroken door een gedeeltelijk uitstekende, achthoekige traptoren die bekroond wordt door een achtvlaks torenhelm gedekt met leien in maasdekking. De toren is voorzien van speklagen. Langsgeveldelen eveneens met speklagen en smalle, hoge vensters met latei en rondboogje, enkele met glas-in-lood. Rechts van de toren een eenvoudige getoogde houten deur. Langsgeveldelen afgesloten door een fries met siermetselwerk en een houten gootlijst. Het zadeldak is gedekt met gesmoorde hollandse pannen. Waardering Brandspuithuisje annex arrestantenlokaal van algemeen belang vanwege de typologische en architectuurhistorische waarde, van waarde vanwege zeldzaamheid en gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509263
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Brandspuithuisje annex arrestantenlokaal in Aardenburg

Onderkelderd pand met tuitgevel met vlechtingen

Markt 28
Aardenburg (Gemeente Sluis)
Onderkelderd pand met tuitgevel met vlechtingen; vensters gewijzigd; een voormalig slopje rechts bij de woning getrokken; hierin de voordeur..

Onderkelderd pand, samengetrokken uit 2 afzonderlijke panden

Markt 27
Aardenburg (Gemeente Sluis)
Onderkelderd pand, samengetrokken uit 2 afzonderlijke panden; gepleisterde lijstgevel; 9 en 6-ruits schuifvensters; voordeuromlijsting met c..

Paardenstal gebouwd in eclectische architectuur

Markt 4
Aardenburg (Gemeente Sluis)
Inleiding Paardenstal, rond 1895 gebouwd in eclectische architectuur. Behoorde bij de gesloopte marechausseekazerne. Omschrijving Paarde..

Onderkelderd pand met gepleisterde lijstgevel

Markt 26
Aardenburg (Gemeente Sluis)
Onderkelderd pand met gepleisterde lijstgevel; 6-ruits schuifvensters; voordeuromlijsting met consoles; stoep met smeedijzeren hekken.

Dwarspand, gedeeltelijk onderkelderd, met geverfde rechte gevel en zadeldak

Markt 24
Aardenburg (Gemeente Sluis)
Dwarspand, gedeeltelijk onderkelderd, met geverfde rechte gevel en zadeldak; 6-ruits schuifvensters; voordeuromlijsting.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)