Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zuiderbrug in Meppel

Weg En Waterwerk

Zuideinde 1
7941GA Meppel
Drenthe

Bouwjaar: 1913


Beschrijving van Zuiderbrug

Inleiding Ophaalbrug (Hollandse type) over de Hoogeveensche Vaart gebouwd in 1913 ter vervanging van de Berebrug en sindsdien aangeduid als de Zuiderbrug. Opdrachtgever en ontwerper was de gemeente Meppel (de gemeente stelde bestek en voorwaarden op). De bouw werd uitgevoerd door H. Damer (aannemer te Meppel) voor wat betreft de brughoofden; de brug zelf werd geleverd en opgezet door de stoomsmederij B. van der Hoff uit Utrecht. De bescherming betreft zowel de brughoofden als de bruglantaarns en de brug. Omschrijving Brug bestemd voor gewoon verkeer met een middengedeelte voor auto's (3,53 m) en aan beide zijden voetpaden (0,75 m); vrije hoogte van 4,70 m. De opening tussen de landhoofden is 6,13 m. Aan beide zijden opgemetselde landhoofden; zuidzijde met hardstenen afdekplaten. Vier bruglantaarns waarvan de twee zuidelijk geplaatst zijn op de uitkragende hardstenen sluitsteen van doorstroomopening. Giet- en smeedijzeren hekwerk. De brug is geheel geklonken en bestaat uit twee hameistijlen (I-balk met een U-profiel tegen de flenzen) waartussen een hameiregel ((I-profiel met onderhangend vakwerk in X-patroon). De hameipoort wordt in de lengterichting van de brug gesteund door twee schoren. De balans rust op consoles aan de hameistijlen. Zij heeft twee samengestelde volwandige priemen met een I-doorsnede. De priemen worden aan de zchterzijde gekoppeld middels de balanskist en diagonale trekstangen. De hangstaven zijn uitgevoerd als twee gekoppelde strippen. De brug wordt met de hand bewogen door middel van een cirkelvormige heugelstang aan de oostelijke hameistijl. Hekwerk op de val. Op de hameistijl een naamplaat met B. v.d. Hoff Stoomsmederij Utrecht. Waardering Brug van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de belangrijke ontwikkeling van Meppel als havenstad, van industrieel-archeologisch belang, vanwege de typologie alsmede vanwege de vormgeving en het materiaalgebruik en de beeldbepalende ligging in een waardevol stadsgezicht). Gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508713
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zuiderbrug in Meppel

Twee winkelhuizen met twee bovenwoningen in Interbellum-stijl

Zuideinde 3
Meppel
Inleiding Gebouwd in 1933 als 'twee winkelhuizen met twee bovenwoningen' in opdracht van A.J. Danser (Amsterdam) en naar ontwerp van D.J. L..

Winkel/woonhuis met Art Deco-pui

Zuideinde 19
Meppel
Inleiding Winkel/woonhuis gebouwd rond 1880-1890. In 1917 is een eerste verbouw uitgevoerd in opdracht van N.A. Blom door aannemer H. Zwikk..

Postkantoor Voorm. postkantoor met directeurswoning

Zuideinde 28
Meppel
Inleiding Gebouwd in 1907 als Post- en Telegraafkantoor met directeurswoning naar ontwerp van C.H. Peters. Peters bouwde in een stijl die v..

Kantongerecht 2 Kantongerecht, conciërgewoning

Catharinastraat 11
Meppel
Inleiding Conciergewoning behorend bij het naastgelegen Kantongerecht gebouwd in 1910 in opdracht van de minister van Justitie en ontworpen..

Vrijstaande villa in eclectische stijl

Zuideinde 37
Meppel
Inleiding Vrijstaande villa gebouwd in 1899 in een rijke eclectische stijl naar ontwerp van H. Witzand en in opdracht van Eilerts de Haan. ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)