Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Natte Dok (object C) in Den Helder

Weg En Waterwerk

Willemsoord
1780AA Den Helder
Noord Holland

Bouwjaar: 1812 en 1823


Beschrijving van Natte Dok (object C)

Inleiding Tussen 1812 en 1823 aangelegd NAT DOK, in 1857 aan de noordzijde met 30 meter verlengd. Het natte dok is gesitueerd in het midden van het complex Rijkswerf Willemsoord. In feite is de Rijkswerf om het natte dok aangelegd. In 1857 werden de rijzen kaden vervangen door bazalten kademuren langs de boorden. N.B. Nadien werden vele kaden vervangen door stalen damwanden. De boorden zijn tegenwoordig (1995) van gewapend beton met ijzeren stootranden. Omschrijving NAT DOK met rechthoekig grondplan met een breedte (oost-west) van circa 135 meter en een lengte (noord-zuid) van circa 325 meter. Het natte dok is gesitueerd in het midden van de werf. In feite is de werf rondom het natte dok aangelegd. De noordelijke hoeken van het natte dok zijn afgerond. De diepte van het natte dok was oorspronkelijk circa 8 meter. Waardering Het dok is van algemeen belang als historisch functioneel hoofdonderdeel van het complex Rijkswerf Willemsoord. Daarnaast is het object van algemeen belang uit cultuurhistorisch oogpunt als voorbeeld van een in de tweede helft van de 19de eeuw gebouwd nat dok. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508472
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Natte Dok (object C) in Den Helder

weg en waterwerk

-
Den Helder
Inleiding De historische ontwikkeling van de TERREINAANLEG/TERREININRICHTING van Rijkswerf Willemsoord wordt beschreven in de bijbehorende ..

Gebouw 43 (object P): opslag en schaftlokaal - bijgenaamd het "Zwaantje"

Willemsoord 43
Den Helder
Inleiding Het kleine gebouw ten behoeve van OPSLAG en SCHAFTLOKAAL, plaatselijk bekend als gebouw 43, werd gebouwd tussen 1868 en 1870. De ..

Oude Dok (object A)

Willemsoord
Den Helder
Inleiding Stenen DROOGDOK, genaamd dok I of oude dok, ontworpen door Jan Blanken Jansz. en aangelegd tussen 1812 en medio 1822. Het dok is ..

School, ook wel bekend vanwege zijn vorm onder de naam: "'t Klooster" (object R)

Het Nieuwe Diep
Den Helder
Inleiding SCHOOL, gebouwd omstreeks 1946 in de stijl van de Delftse School. Het gebouw staat op het noordoostelijke compartiment van het co..

Gebouw 51 (object N): scheepmakerswerplaats met scheepshelling

Willemsoord 51
Den Helder
Inleiding De SCHEEPSMAKERSWERKPLAATS, plaatselijk bekend als gebouw 51, met SCHEEPSHELLING is gesitueerd op het zuidwestelijke compartiment..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)