Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Reinigingsgebouwtje in Middelburg

Graf Begraafplaats

Seisplein 15
4331NP Middelburg
Zeeland

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Reinigingsgebouwtje

Inleiding Reinigingsgebouwtje, in 1900 in Jugendstil bij de 18e eeuwse begraafplaats van Hoogduitse Joden gebouwd. Omschrijving Rechthoekig bakstenen gebouwtje, één bouwlaag hoog met zadeldak tussen tuitgevels, gedekt met gesmoorde gotische pannen. Opgetrokken in gele baksteen met gesmoorde bakstenen plint en rode bakstenen lisenen, banden, daklijst; afdekking tuitgevel van rode profielsteen. Diverse natuurstenen blokken. In midden van voorgevel (oostelijke tuitgevel) een dubbele houten deur met Jugendstilachtige, vrij vormgegeven boog en bovenlicht met glas-in-lood. Latei boven deur met datum en tekst in Hebreeuws. Aan weerszijden van ingangspartij natuurstenen schilden met Hebreeuwse tekst. Top van de gevel eindigt in smalle, rechthoekige hals waarop een zandloper in reliëf, gedekt door een fronton. Zijgevel (zuid) in drie traveeën gedeeld, afgesloten door bakstenen lijst en houten goot. Achtergevel (west) grotendeels zelfde als voorgevel, maar met eenvoudige gevelbeeïndiging zonder hals; twee treden naar ingang. Eenvoudig interieur, drie traveeën diep, met houten spantconstructie, natuurstenen kraagstenen, beschoten kap; marmeren natuursteen met Hebreeuwse tekst. Waardering Gaaf reinigingsgebouwtje, van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508330
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Reinigingsgebouwtje in Middelburg

Begraafplaats hoogduitse joden, bevat een aantal hardstenen zerken

Seisbolwerk 15
Middelburg
Begraafplaats Hoogduitse Joden, geopend 1704, bevat een aantal hardstenen zerken. XVIII.

Huisje met trapgevel

Klein Vlaanderen 103
Middelburg
HUISJE met trapgevel. Afwijkend van verhoudingen. Links naast de voordeur en de stoeptrap een schuin kelderluik. Beneden het venster van de ..

Pand met gepleisterde lijstgevel en zadeldak tussen zijtopgevels met vlechtingen

Seisstraat 16
Middelburg
PAND met gepleisterde lijstgevel en zadeldak tussen zijtopgevels met vlechtingen. Eenvoudige omlijsting werkplaatsdeur. Inwendig schouw met ..

Huis met rechte lijstgevel

Seisstraat 15
Middelburg
Huis met rechte lijstgevel. Eenvoudige voordeuromlijsting. Stoep met schuin kelderluik. XVIII.

Huis met geverfde topgevel, door middel van een lijst ingekort

Seisstraat 14
Middelburg
HUIS met geverfde topgevel, door middel van een lijst ingekort. Eenvoudige voordeuromlijsting. Schuin kelderluik. XVII-XVIII.

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)